Hypoechogenní uzel nad 1 cm

Dobrý den, dnes jsem byla na sonu krku, protože mě již možná rok trápí zvětšené uzliny (podle vyšetření 13x5 mm vzadu na krku - je i dobře nahmatatelná, a 6-11 mm oboustranně podél kývače), a paní doktorka nalezla na štítnici jeden hypoechogenní uzel vel. 16x8 mm. Je mi 27 let, nekouřím, nepiju, ale trpím nadváhou. Nyní jsem zhubla 12 kg, ale již přes rok mám problémy s uzlinami, slinnými žlázami a s tlakem na hrudi. Při vyšetření krve u obvodní lékařky byli sice nalezeny zánětlivé buňky, ale podle doktorky byly v normě, navíc druhé pozdější vyšetření ukázalo jejich snížení. Chci se zeptat, jestli bude pro vyšetření hypoechogenního uzlu třeba punkce, a jestli je takto velký uzel nebezpečný. Je v tomto případě krevní obraz spolehlivý? Mám strach, že jsem něco zanedbala. Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, každý uzel této velikosti (tj nad 1 cm) je indikován k cytologickému vyšetření, tj k odběru buněčného materiálu punkcí tenkou jehlou (FNAB). Tč. neexistuje žádné analogické laboratorní vyšetření krve, které by nahradilo cytologii. To znaméná, že krevní obraz nám o uzlu nic neřekne. Ve Vašem případě má vyšetření krevního obrazu spíše význam v souvislosti s nalezenými zvětšenými krčními uzlinami - i když tady by bylo možná na místě i vyšetření dalších uzlinových oblast ultrazvukem - tj podpažních jamek a třísel. Nalezené uzliny s uzlem štítnice nemusí mít nic společného. Velikost uzlu není nijak jednoznačně úměrná nebezpečnosti uzlu. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: