Hypo ci hypertyreoza?

Dobry den, mam 30 rokov, v novemri 2010 som mala missed abortion. Po MA mi bola zistena odchylka vo fungovani SZ, tak som ako prevenciu proti potratom dostala L-thyroxin. Nizsie je prehlad nameranych hodnot TSH a uzivane lieky. December 2010 TSH 5.43 27.01.2011 TSH 4.2, TPO menej ako 7, L-thyroxin 50 1/4 tab. 21.3.2011 TSH 2.4, FT4 16.7, L-thyroxin 50 1/4 tab. 30.8.2011 TSH 0.59, L-thyroxin50 1/2 tab. 6.2.2012 TSH menej ako 0.01 L -thyroxine vysadeny 23.2.2012 opakovany odber po vysadeni liekov TSH menej ako 0.01, FT3 11, FT4 29.2.2012 / predpisany PROPYCIL 50 2x1 tab. Moja otazka je ci TSH moze takto vyrazne kolisat? Chcela by som sa este opytat, aby som sa neunahlila a nezacala hned uzivat PROPCYL, ci predsa len 2 tyzdne rozostupu medzi kontrolny odberom nie je malo. A ci este napockat a neurobit opakovany odber. Okrem zlych hodnot TSH, ziadne subjektivne priznaky hypertyreozy nemam. Dakujem Slavka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejde bohužel jenom o hodnotu TSH. Výsledky je nutné hodnotit komplexně a u vás je zcela jasná tendence k narůstání hladin periferních hormonů štítné žlázy, tedy těch, které produkuje přímo štítná žláza, které se mění rychle a které jsou zodpovědné za účinek ve tkáních. Postupovala bych v takovém případě úplně stejně jako vaše lékařka. Držím palce a přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: