Imunita a otěhotnění

Ráda bych se zeptala na Váš názor : je mi 35 (už mám jedno dítě), 2x po sobě jsem otěhotněla, ale přišla časná ztráta pokaždé asi 5.den po vynechané menstruaci. Prý s největší pravděpodobností díky viróze, kterou jsem prodělala před 3-měsíci a dodnes ještě nemám v pořádku imunitu. Celý podzim se cítím jakoby nastydlá, často je mi zima, mám rýmu, ale nic, co by mě omezovalo. Je možné, že se těhotenství neudržela jen kvůli narušené imunitě? (gynekologicky jsem v pořádku). A pokud se mi podaří opět otěhotnět, je vysoká pravděpodobnost, že se to bude opakovat? Předem děkuji za odpovědi, hezký den.

Odpověď odborníka:

Zotavování po nemoci může tělu trvat značnou dobu, záleží na konkrétní situaci (v dotazu neuvádíte, o jaké onemocnění šlo a jaké byly jeho příznaky a "viróza" je dosti vágní pojem...) a jakékoliv narušení kondice může samozřejmě na možnost otěhotnění a udržení gravidity mít vliv. "Svést" ztrátu na prodělanou nemoc se tedy nabízí, ale těžko to nějak exaktně prokázat. Je vhodné zpětně zhodnotit, za šlo opravdu jen o virosu, nebo nějaké jiné onemocnění a zda Vaše pokračující potíže nemohou být způsobeny něčím jiným (dysfunkce štítné žlázy, alergie...). Nicméně i přes výše uvedené nutno říci, že selhání gravidity zhruba v době, kterou uvádíte, je běžné i u zcela zdravých žen a mohlo jít tedy "jen" o nešťastné opakování problému, který je sám o sobě častý. Myslím tedy, že je na místě zajít na kontrolu k praktickému lékaři, ať provede výše uvedenou rozvahu, základní celkové vyšetření a event. některé krevní testy dle svého uvážení, ať se posoudí možnost nějakého dalšího zdravotního problému než jen "dojíždějící" akutní nemoci, také ale myslím, že není důvod ve snaze o otěhotnění polevit, z uvedeného není možno rovnou říci, že je vysoká pravděpodobnost, že se problém bude opakovat. Přeji mnoho štěstí!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Články: Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Stává se vám často, že vás...
STOP svědění kůže!
Články: STOP svědění kůže!
Trápí vás kopřivka či...
Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Články: Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Plicní nádory jsou smutným...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Lidé se sexu nevzdávají ani ve vyšším věku
Články: Lidé se sexu nevzdávají ani ve vyšším věku
Mysleli jste si, že ve...
První pomoc při astmatickém záchvatu – praktický návod
Vyšetření trávicího traktu
Články: Vyšetření trávicího traktu
Zatímco dříve se mohli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x