Infekčnost při mononukleóze

Dobrý den, prodělal jsem mononukleózu, po necelých 3 týdnech diety jsem už v pořádku, jaterní enzymy ALT 0,76 a AST 0,58. Chtěl jsem se zeptat, zda jsem stále infekční a jestli mohu při líbání nakazit přítelkyni? Dočetl jsem se, že pacient po mononukleóze je infekční po dobu několika měsíců, zatímco ošetřující lékař mi řekl, že již infekční nejsem. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jene. Obecně platí u každé infekční choroby, že jakmile pacient přestane mít horečky a příznaky odezní, tak je to známka zvládnutí choroby inmunitním systémem. Čili infekce již nepůsobí, proto ani nelze jiného člověka nakazit. U infekční mononukleózy je to stejné. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: