Intolerance laktózy

Mám podezření na intoleranci laktózy. Už jako mimino jsem zvracela nutrilon a podobné a teď ve 20 jsem si všimla, že není vše ok, prostě zažívání by mělo být víc v pořádku, konkrétně střeva. Navíc mám stále akné, což spolu také může souviset podle mě. Posledních pár měsíců jsem mléko výrazně omezila, jím jen sem tam jogurty s kulturami, které trávení laktózy usnadňují. Ale když si dám klasické mléko, tak mi nesedne a mám bolesti a tlak ve střevech větší než dřív, když tato situace byla bez sice bolestí, ale za to nepříjemná denně. A celkově by mě zajímalo, jak se dá intolerance vyšetřit a potvrdit nebo vyvrátit moje teorie?

Odpověď odborníka:

Pokud řeším tento problém se svými pacienty v ordinaci, doporučuji jim na 3 měsíce vysadit veškeré mléčné výrobky a po těch 3 měsících pak zkusit organismus zatížit. Když se i poté objeví obtíže, je to známkou, že je nesnášenlivost na mléčnou bílkovinu. Existuje vyšetření z krve, lze ho provést v ordinaci praktického lékaře, ale negativní výsledek nemusí znamenat, že nesnášenlivost není a naopak. Není lepší raději vyloučit ze stravy to, co Vám působí obtíže. Vracím se tedy ještě Vašemu dotazu. Jde spíše o nesnášenlivost mléčné bílkoviny. Intolerance na laktózu je vzácnější. Měla by jste potíže i po mateřském mléku. Zde se provádí vyšetření ze sliznice tenkého střeva. Pokud po vyloučení mléčných výrobků ustoupí Vaše obtíže, a když zkusíte po těch třech měsících zatížit zažívací trakt mléčnými výrobky a potíže se objeví, doporučuje se dieta s vyloučením mléčných výrobků na 6 až 18 měsíců. Prognóza je dobrá. Před léčbou si můžete nechat vyšetřit protilátky proti kravskému mléku. Po skončení diety bývají už negativní. Byly zvýšeny jen při přetrvávající nesnášenlivosti. Ale to bývá výjimečně.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
RTG snímek plic
Články: RTG snímek plic
RTG snímek plic je jedním z...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Články: Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Klíšťata nemá v lásce asi...
Uzlíky na štítné žláze: řeší se pozorováním, ale i operací
Crohnova choroba
Články: Crohnova choroba
Z hlediska vývoje medicíny...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: