Je moje těhotenství ohroženo očkováním syna?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že bude ohroženo moje těhotenství, když byl můj 22 měsíční syn naočkován Priorixem Tetra (zarděnky, spalničky, příušnice + plané neštovice) a právě prodělává reakce na toto očkování (horečka, pupínky). Tato vakcína je tzv. živá. Já jsem ve 12. týdnu těhotenství. Dosud jsem netušila, že očkování živou vakcínou může být pro těhotnou riziko. Byla bych do očkování nešla. Pediatrička mě nijak nevarovala. Plané neštovice jsem prodělala asi v 6 letech, ale vím, že jsou případy, kdy se opět člověku objevily. Byla jsem tento týden na prvotrimestrálním screeningu, bohužel to bylo akorát jeden den před tímto očkováním, takže nevím, zda mám ještě šanci poznat, zda byl nebo bude plod nějak poškozen. Je to zjistitelné při běžném UZ? Můj gynekolog mi po telefonu řekl jen, ať se ničeho neobávám. Velice děkuji za odpověď. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, plod může být ohrožen jen pokud Vy sama proděláte onemocnění. V případě, že jste zdravá, nemůže dojít k ohrožení plodu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: