Je nutná resekce zubního kořene ??

Dobrý den, mám dotaz ohledně resekce zubního kořene. Zkusím závažnost problému vysvětlit dopodrobna :-) Na začátku měsíce dubna (2015) se mi "utvořila" boulička na dásni (nahoře za předními zuby z vnitřní strany) boulička mi zprvu nijak nepřekážela,nebolela. Poté se však začala zvětšovat víc a víc až to "dozrálo" do stádia bolestivosti, cítila jsem takový divný a bolestivý tlak, nebyla nijak světlá ani tmavá, barva byla stejná jako zdravá dáseň jen teda trošičku červenější. Navštívila jsem proto svého zubního lékaře. Ten mě poslal na rentgen z jehož výsledku usoudil, že bouli způsobil zánět a, že pravděpodobně zánět způsobila jen dvojka (před rentgenem si nebyl jistý zda není chycena i jednička *zuby*) takže mi otevřel zub (2) vyčistil kanálek, zavřel nějakou léčivou vložkou a dostala jsem antibiotika (Duomox 1000). Lékař mě upozornil, že jestli antibiotika nezaberou, tak, že bude potřeba provézt resekci. V odstupu asi dvou týdnů jsem šla znovu k lékaři, zub znovu otevřel, vyčistil kanálek a zavřel vložkou. Boulička se ztratila, bolestivost odezněla, vše se zdálo v pořádku. Při jakoby už poslední návštěvě mi byl zub opět otevřen, vyčištěn a lékař rozhodl zub úplně vyplnit provizórní plombou (zkouška cca 3-4 měsíce). Překvapilo mě, že mi nebyl před uzavření zubu ještě proveden rentgen, ale budiž zub mi nedělal potíže. Po necelých dvou měsících je tu problém znovu :-( v pátek ráno se mi boulička začala "klubat" zase, ale kvůli vysokým horečkám jsem v pátek na zubní nešla. Dnes jsem navštívila svého zubaře na zubní pohotovosti, protože z bouličky vyrostla boule, která začala bolet. Dnes mi byl proveden rentgen lékař řekl, že je zánět zpět a, že i jednička má na tom svůj podíl. Bouli mi napíchl injekcí z které vytáhnul hnis s krví, boule nezmizela úplně pouze se zmenšila patřičně tam ještě část hnisu zůstala, byli mi předepsány opět antibiotika (Duomox 1000) a 3.6. mi lékař hodlá otevřít napadenou jedničku. Dnes mě tedy i obeznámil s nevyhnutelnou resekcí kořene, chci se Vás tedy zeptat na Váš názor co si o tom myslíte Vy, jestli je resekce opravdu nezbytná ?? Moc se bojím, nevím co přesně mě čeká a mám strach z bolestivosti. :-( Velice Vám děkuji za Váš čas a ochotu odpovědět, s přáním pěkného zbytku dne Adéla.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Adélo, doporučovala bych Vám návštěvu stomatologa, který pracuje s operačním mikroskopem. Pravděpodobně by Vaše dvojka potřebovala znovuošetření koř. kanálku pod mikroskopem, jestli je to ještě možné. Resekci by jsem doporučila jako poslední řešení. Samozřejmě je také nutno zjistit, jestli vedlejší zuby (Váš stomatolog podezírá jedničku) je nutné ošetřit, nebo problém pochází jenom od dvojky. Také 3D CT by nebylo špatné udělat, aby se zjistilo, co je za problém. Stomatolog, který pracuje s operačním mikroskopem má větší šanci zub zachránit, ikdyž tohle ošetření je časově a finančně náročnější. S pozdravem a přáním hezkého dne, Martina Šinclová

MUDr. Martina Šinclová
MUDr. Martina Šinclová

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Schill Dental Clinic Praha s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: