Je šance začít s aktivním sportem po operaci? (adrenalinové, extrémní)

Dobrý den jsem po operaci menisku kdy mi byl 1/3 vzata a také po plastice křížového vazu. Bohužel při posledním úraze mi koleno nevydrželo po 6 měsících od operace (plastika) a následovala právě zmíněná operace menisku a čeká mě ještě replastika vazu který sem si opět přetrhl. Rád bych se zeptal jestli je šance že bych mohl dělat nějaký akčnější sport a zatížit více koleno (boby, atletika, fitness) po důkladné rehabilitaci nebo jestli si už nezahraju ani klasický fotbal. Ještě jeden dotaz od operace menisku se mi vždy našponují šlachy v zadní části kolene, po chvilce když nohu natáhnu to přejde, ale vždy se to vrací. Je to normální (jsem měsíc po operaci menisku) ?

Odpověď odborníka:

Ten poslední dotaz svědčí, že rehabilitace, pohybová terapie je ještě vhodná. Plastika předního zkříženého vazu se dnes nedělá tak často jako dříve, záleží na stabilitě nebo nestabilitě kolena. Pokud koleno i bez předního zkříženého vazu je činnosti okolních vazů a šlach je dostatečně stabilní neoperujese Na funkci kolena by stav po ostranění menisku neměl mít vliv. Co se týče sportu jsou některé, které na koleno zvláště po operaci jsou vysloveně nevhodné a mezi ty patří především squash a fotbal.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: