Kardiostimulátor a létání

Manželka má kardiostimulátor je jí 70 let a syn ji nabídnul dovolenou na Floridu. Jaká jsou rizika a můžete cestu doporučit? Děkuji

Odpověď odborníka:

Pro samotný let není kardiostimulátor (KS) problém. Ty představují brány na detekci kovu na letišti. Některé KS ale branou projít smějí, např. Biotronic. Podívejte se do příručky ke svému KS. Mohou ale jako kov vyvolat alarm, proto je asi lépe to personálu vždy říci. Nejspíše paní pošlou mimo bránu. Jinak na Floridě je v létě pěkné vedro, paní tam ale asi pojede dříve. Dále je při letu třeba myslet na trombózu žil v dolních končetinách (kvůli dlouhému sezení) - hýbat nohama, řádně hydratovat, procházet se kdy to jde, vyhýbat se kafi a alkoholu. V úvahu mohou přijít i kompresní punčochy nebo dokonce injekce léku proti srážení krve (při velkém riziku). Dále je v letadle trochu méně kyslíku - asi jako ve 2000 m na horách. To ale naprosté většině lidí, i nemocných, stačí. Cestování je dlouhé a nepříjemné i pro mladého zdravého, ale pokud by to jen trochu šlo, tak bych jel.. :-).

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x