Kdy opakovat koloskopii

Dobrý den, jebmi 42 let v roce 2012 jsem preventivně podstoupila koloskopii vzhledem k anamnéze otce rakovina tl. střeva. Nic mi nenašli jen mám hemoroidy, nyní pozoruji bolesti při stolici v podbrisku. Měla jsem tam hlen ale krev ne. Hlen jsem měla již v roce 2012. Prý se má koloskopie opakovat každých pět let, pokud byla anamnéza v rodině. Jak rychle roste případný nádor? Na gynekologii nic nenašli. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jitko, bolesti břicha jsou komplexním problémem, příčin je celá řada. Jestli v roce 2012 na kolonoskopii nic nebylo, tak bych se ničeho vážného neobával. Předpokládá se, že zhoubný nádor tlustého střeva se vyvíjí z nezhoubného polypu a tento vývoj trvá řadu let. Proto se běžná preventivní kolonoskopie opakuje až po 10 letech. Jestli jste tam před 4 lety neměla ani polypy (ty se právě z preventivních důvodů při kolonoskopii hned odstraňují), tak je nepravděpodobné, aby Vám tam rostl zhoubný nádor. Když máte bolesti delší dobu, je potřeba komplexně vyšetřit příčinu. Nejdříve by Vás měl vidět Váš praktický lékař, který udělá základní vyšetření - odběr krve a moče, resp. Vás pošle na USG břicha (sonografie) a podle výsledků Vás pošle na ev. další specializovaná vyšetření - chirurgické, urologické, gastroenterologické, ev. CT břicha... Bolesti můžou, ale taky nemusí souviset se střevem.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: