Klebsiella pneumoniae v moči + sex?

Od začátku února mám již po čtvrté (z toho třetí recidiva) zánět močových cest, způsobené Klebsiellou. Na poprvé mi obvodní lékař předepsal antibiotika (již si nepamatuji jaká) bez vyšetření moči, ale po cca 4 týdnech se zánět vrátil (v mezidobí jsem ještě absolvovala zánět horních cest dýchacích - taktéž léčeno antb). Po první recidivě jsem již zašla na urologii, kde mi nechali dělat kultivaci - do doby než budou výsledky, mi nasadili Contrimoxazol - do týdne po dobrání se zánět opět vrátil. Nasadili mi, dle výsledků, Zinnat 250mg na 5 dní. Týden po dobrání se zánět zase vrátil... Doktoři byli překvapeni, že to nezabralo a tak mi do doby, než bude hotová kultivace nasadili, Augmentin. Výsledky kultivace jsou stále stejné - bakterie Klebsiella pneumoniae v rozmezí 10-4, 10-5 a při posledních testech opět 10-4. Augmentin mi vyměnili zpět na Zinnat 250mg, tentokrát ale na 10 dní. Již jsem z tohoto stavu celkem otrávená. Během třech měsíců mám 5tá antibiotika. Začínám také pociťovat lehké bolesti, spíše únavového typu, v bederní oblasti zad - může to souviset s mým problémem? Pročetla jsem internet křížem krážem, o původu bakterie, přenosu a tak. Ale stejně bych se chtěla zeptat: - jak dlouho může trvat léčba této bakterie v moči??? a je to vůbec možné? - můžu nějakým doplňkem podpořit účinnost antb (např. Wobenzym) nebo je lepší je v tomto případě nekombinovat? pro jistotu beru probiotika na střevní mikroflóru - může být příčinou sexuální styk? (po delší době jsem opět sexuálně aktivní, před tím jsem to nikdy neměla a mé problémy začali pár dní poté, co jsem spolu s partnerem byli poprvé intimně, i přes dodrženou hygienu - jsem na toto trochu pedant) - mohl by být původcem právě partner??? on žádné příznaky ani obtíže nemá... a jaká vyšetření by byla vhodná k odhalení/vyloučení? Nebo je to defakto jen můj problém? - po dobrání antb mi bylo doporučeno "hlubší" urologické vyšetření, předpokládám že jde o endoskopické vyšetření? a také předpokládám, že by bylo dobré, abych si došla na gynekologii (i když gynekologické problémy nepociťuji...?) Předem děkuji za Váš názor a čas

Odpověď odborníka:

Infekce Klebsielou může být někdy rezistenstentní na antibiotika a může to někdy trvat dlouho než se přeléčí.
Je potřeba vyšetřit i parnera, zda si infekci nepředávate mezi sebou.
Bolesti v bederní oblasti s tím nesouvisí.

MUDr. Eva Hnatyšanová
MUDr. Eva Hnatyšanová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Ordinace Praktického lékaře, Praha 1

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: