Nález bakterie klebsiella pneumoniae u 3 měsíčního chlapečka

Dobrý den paní doktorko, mému 3-měsíčnímu synovi byla nalezena v moči bakterie Klebsiella Pneumoniae. Byl přeléčen Zinnatem, ovšem bez výsledku. Ultrazvuk ledvin byl v pořádku. Ošetřující lékař netuší, čím je výskyt bakterie způsobem. Setkala jste se s tím někdy? Doporučila byste synovi očkování hexavakcíny, pokud se v moči bakterie i nadále vyskytuje? Nebo počkat až bude úplně zdravý? Předem děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě infekce močových cest s teplotou, pozitivními zápalovými markery, atd. byl postup správný. Jestli ale synovi byla nalezena bakterie v moči a něměl jiné klinické potíže, jako teploty, zvýšené zánětlivé parametry v krvi, atd...jedná se o asymptomatickou bakteriurii (výskyt bakterie v moči bez jiných příznaků). Tohle se může vyskytovat u dětí všech věkových sklupin, nález by měl být potvrzen odběrem moči opakovaně, jeden odběr určitě není dostačující. Kojence stačí sledovat, není nutné léčit antibiotiky. Mnohdy dojde spontánně k vymizení. Při léčbě antibiotiky se může stát kmen bakterií selektivnější, resp. odolnější což je nežádoucí. V případě dlouhodobého výskytu, zvlášť když se třeba přidruží teploty je namístě podrobnější vyšetření močového traktu včetně mikční cystouretrografie, kde se zjištuje funkce močového měchýře a moč. trubice při močení, protože právě při nesprávné mikci -močení se může takhle bakterie v moči vyskytovat. V případě, že syn nemá teplotu ani jiné potíže, není důvod se obávat očkování ani ho odkládat. Přeji hezký den.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: