Klimakterium

Dobrý den, je mi 46 let, moje matka zemřela ve 43 na rakovinu prsu (+následně i rakovina dělohy). Můj (krátkodobý) ošetřující lékař mi na často se opakující menstruaci (cca 14 dní, ale 2-3 dny slabé krvácení, jinak bez problémů) předepisuje Orgametril. Nerada jakékoli léky užívám (kromě štítné žlázy), a navíc jsem se dočetla, že v klimakteriu je užívání hormonální substituce nežádoucí a vede ke zvýšenému riziku rakoviny prsa. Léky mi nedělají moc dobře (náladovost, zavodněnost, plynatost) a tak nevím, co je menší zlo. Je špatně, když se žena dostává postupně do přechodu již v mém věku, aniž by se uměle přechod prodlužoval? Žádné jiné negativní příznaky (kromě přibývání na váze) zatím nepociťuji. Děkuji za odpověď. Iveta

Odpověď odborníka:

Není pravda že hormonální substituce je v klimakteriu nežádoucí, naopak to je období jejího podávání,ale nikdo by neměl užívat léky pokud je špatně snáší nebo pokud má z užívání velké obavy pokud to není nezbytné. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: