Klíště a infekce

Dobrý den. Paní doktorko. ám závažný problém. rRda bych se zeptala na důsledky,při špatném odstranění klíštěte. V roce1997 jsem měla klíště oblasti na zádech v dolní části. Maminka je ze staré školy a tak mi to tak neuměle vyřešila, že klíště roztrhla takže asi půl těla zůstalo v kůži. Po několika dnech jsem měla na tom místě kolečko větší než 7 cm možná i větší. Pak bylo tmavší a tmavší a po dlouhé době zmizelo. Otázkou je, zdali je po pěti letech možné že jsem začala mít epileptické, nebo neepileptické záchvaty kvůli již zmíněnému klíštěti? Záchvaty mám dodnes kdy je to už 15 let. Pokud chcete více informací, ozvěte se.

Odpověď odborníka:

Klíště může přenášet lymskou boreliózu, která se projevuje v první fázi jako zmiňované zarudnutí v okolí klíštěte, tzv. erythema migrans. Nevím, zda vámi popisované záchvaty jsou neurologem uzavřeny jako epileptické, nicméně v rámci tzv. mozkové boreliózy (neuroborelióza) se může vyskytnout celá řada neurologických obtíží. Přítomnost neuroboreliózy lze vyloučit či potvrdit při provedení lumbální punkce, kdy je vyšetřen mozkomíšní mok.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: