Klíště a možná encefalitida?

  • Dotaz od: Markéta Kohoutková
  • Publikováno: 17.8.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den,před 17dny jsem si vytáhla klíště z ruky,které tam mohlo být jen chvilinku.Jsem z jihomoravského kraje,kde je výskyt nakažených klíšťat vyšší,před rokem jsem prodělala boreliozu a protilátky mám pořád vyšší.Poslední dva dny mně pobolí hlava,za krkem(ale mám problémy s krční páteří),mám rýmu,lehce mně bolí v krku a jsem trochu unavená(ale mám tři malé děti,což je dost náročné)Může to být začátek encefalitidy?Místo přisátí je stále viditelné,utvořil se pupínek,ze kterého vytékal hnis a není zhojené(po loňské borelioze se mi místo zhojilo až za půl roku).Co mi doporučujete?Můj obvodní lékař má momentálně dovolenou,mám navštívit zastupujícího lékaře?Děkuji Kohoutková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Markéto, pokud se cítíte unaveně, bolí Vás hlava a svaly, máte rýmu a bolest v krku, nespojovala bych to právě s encefalitidou, ale spíše s nachlazením. Encefalitida se projevuje silnými bolestmi hlavy, únavou a horečkou, ale ne rýmou ani bolestí v krku. Bohužel, podle lokální reakce na kousnutí klíštětem se nedá poznat, jestli přenášelo klíšťovou encefalitidu. V každém případě uděláte dobře, pokud zajdete k lékaři - minimálně vyloučit angínu, která by s bolestí v krku mohla souviset.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Endokrinologické vyšetření
Články: Endokrinologické vyšetření
Endokrinologické vyšetření...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?
Články: Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?
Možná jste o nich zatím moc...
Poruchy štítné žlázy: Kdy přichází na řadu skalpel?
Články: Poruchy štítné žlázy: Kdy přichází na řadu skalpel?
Nádor, nadměrný růst nebo...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: