Klíšťová encefalitida

P. doktorko, mám dva dotazy ohledně očkování proti kl. encefalitidě. Já jsem byla očkována třetí dávkou FSME-IMMUN v květnu 2010. Bylo mi řečeno, že na další dávku mám přijít až po 5 letech, ačkoliv všude jsem se dočetla, že první přeočkování je stejné pro všechny věkové skupiny a to po 3 letech. Nyní jsem se ptala p. doktorky, zda teda mám přijít až v květnu 2015. Prý je ale nějaké nové doporučení a mám přijít hned. Zajímá mne, zda je to tak v pořádku a mám i po té době protilátky. Druhý dotaz se týká syna. Ten byl očkován 2 dávkou Encepur letos v únoru s tím, že máme přijít počátkem příštího roku. Jenže ho čeká někdy po novém roce velká operace (bohužel termín neznáme). Problém je i navíc i s lhůtou mezi očkováním a operací (dřív než po 3 týdnech po aplikaci ho p. doktorka nevezme na operaci a druhá p. doktorka ho zase nenaočkuje hned po operaci - což samozřejmě chápu). Je tedy lepší přijít na 3 dávku po devíti-deseti měsících nebo je možné ji "odložit"? Pokud by totiž dostal termín leden - únor je to takové "natěsno". Děkuji za odpovědi. Šárka.

Odpověď odborníka:

Paní Šárko,
v případě očkování Vašeho syna je možné využít podání 3. dávky za 9-12 měsíců od podání 2.dávky , nemusíte čekat do začátku příštího roku ale realizovat očkování v průběhu listopadu.
Ve Vašem případě bylo skutečně vhodné podat první dávku přeočkování za 3 roky po 3.dávce. Skluz v očkovacím schématu nemusí nutně znamenat snížení účinnosti návazné dávky, ale pokud je prodleva delší než 1 rok, jako tomu bylo ve Vašem případě, doporučuji ověřit hladinu ochranných protilátek. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: