Klíšťová encefalitida a borelióza

Dobrý den, prodělal jsem onkologickou léčbu kvůli lymfomu. Bylo by ze všech krevních odběrů, co se provádí, poznat, zda jsem se někdy nenakazil klíšťovou encefalitidou nebo boreliózou, která se ale viditelně neprojevila? (Případně bylo by to poznat ze vzorku tkáně z biopsie?) Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, můžete si nechat odebrat protilátky proti zmíněným organismům. V případě diagnostiky lymské boreliosy se nelze protilátky zcela přesně řídit. Někdy přetrvávají dlouhodobě i po prodělané infekci a akutní infekce lze rozlišit dle klinického stavu ev. např. při neurologických problémech při odběru z mozkomíšního moku. Samozřejmě ve Vašem případě bude diagnostika dle protilátek složitější v tom, že hodnoty lymfocytů po prodělané léčbě mohou být sníženy a tím může být ovlivněna i hladina protilátek. Odběr biopsie z postižené tkáně se v diagnostice nepoužívá.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: