Koleno: co po odstraneni krizoveho vazu?

Dobry den, po nehode na lyzich pred cca 3 tydny jsem podstoupil artroskopii s diagnozou: LCA po totalni rupture valkopen - tvori kyklop s akutnim rozvlaknenim a prokrvacenim (ostatni, jestli dobre chapu popisy, v poradku). Vykon: AS resekce kyklopu vlevo. Lekar mi nechal na zvazeni, jestli fungovat bez krizoveho vazu dale, nebo provest plastiku (je mi 44let). Je mozne bez odp. vazu normalne fungovat, sportovat (tenis, terenni moto, dalkove behy, lyzovani, ...) a pripadne v jakem casovem horizontu? Slysel jsem o pripadech, kdy se muze koleno nenavratne znicit (artroza). Doporucil byste plastiku? Jestli tomu dobre rozumim, lze plastikou dosahnout stavu zdraveho kolene (pripadne jak dlouho to trva?). Je dobre si prip. plastiku nechat provest okamzite? Dekuji

Odpověď odborníka:

Je třeba opravdu znát stav kolena což asi nejlépe ví operatér, který ASK prováděl. V dnešní době se již nedělá plastika LCA naprosto vždy. Záleží na nálezu, nakolik je koleno nestabilní. Některé práce hoovoří o tom, že i bez plastiky koleno může být plně funkční a stabilní. Věkově jste na hranici zda ano nebo ne. Je možno určitou dobu vyčkat, stav kolena zhodnotit po době 3-6 měsíců, zjistit nakolik mi stav vyhovuje nebo ne. Po dalším vyšetření potom defnitivní rozhodnutí po domluvě s ortopedem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: