Koloskopie a polypy

Dobrý den, je mi 23 let a mám dotaz spíše obecného charakteru. Zhruba před půl rokem (srpen) jsem absolvovala koloskopické vyšetření z důvodu domnělého nálezu krve ve stolici. Vyšetření se ukázalo jako jednoznačně negativní, přesto se mi zdá, že jsem opět zahlédla na stolici krev. Jelikož trpím OCD ohleně rakoviny, tak mám stálý strach z polypů, proto bych se chtěla zeptat, zda je možné, aby se mi během půl roku udělal polyp, který by se projevoval krvácením. Dočetla jsem se, že koloskopie (negativní) se opakuje po 10 letech, jinde zase čtu, že z polypu se nádor vytvoří i během měsíců až několika let. Není tedy těch 10 let příliš dlouhých pro včasnou diagnostiku? Dopuručila byste mi dřívější kontrolu? Za jak dlouho od poslední neg. koloskopie mám nárok na další? Snažím se jíst velice zdravě, maso nejím vůbec, nekouřím, nepiju, nadváhu také nemám a v rodině se onemocnění nevyskytuje. Děkuji za odpovědi a omlouvám se za obšírný dotaz.

Odpověď odborníka:

Lidé starší 50 let mají nárok na screeningovou kolonoskopii jednou za dva roky. U mladých lidí, jako jste Vy, je kolonoskopie indikována při obtížích. Krev ve stolici nejdříve zobjektivizujte testem na okultní krvácení, navštivte lékaře. Dle mého názoru můžete být v klidu, za půl roku se rakovina nevyvine.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: