Kolorektální karcinom?

Paní doktorko. Na podzim minulého roku jsem zpozoroval jasně červenou krev na toaletním papíře. Byl jsem odeslán na proktologii, kde byla provedena rektoskopie. S nálezem hemeroidů 1 st. Už v době kdy jsem čekal na rektoskopii jsem začal mít problémy se zácpou. Obtížné vyprazdnování atd. Jednou sem zažil dokonce stav, kdy sem se nemohl dostatečně vyprázdnit, a potom co se povedlo uvolnit část zacpané stolice, spustil se průjem ( což mě dost vyděsilo ,protože jsem četl že se takto může projevovat karcinom střeva) Po rektoskopii a provedené barr ligaci jsem byl odeslán domů. Díky pooperačním stavům jsem nacházel tentokrát krev přímo ve stolici . Proto jsem byl na konzultaci u známého českého gastroenterologa, který řekl že jde o průběh operace a že vzhledem k mému věku 26 a anamnése ( bez nádorů v rodině) si myslí že je zbytečné mě trápit kolonoskopií a že v případě že by se to nezlepšilo provede sigmeitoskopii a dál že by to u mě nemělo cenu. Krev zmizela a pár dní se stolicí nebyl problém. Ale najednou se opět objevila občasná tuhá zácpa. Někdy prostě jdu na záchod a stolice je normální a řídne a řídne až je kašovitá. Jindy je stolice na začátku uplně rozlámaná na desítky minibobků takových fragmentů a za ní následuje normální stolice. Jindy je uplně normální. Někdy řídká průjmovitá.. Nemyslím že by šlo o problém ve smyslu překážky ve střevech a že by se potrava rozkládala a díky tomu byl u mě vyvolán průjem. Na záchod totiž chodím pravidelně 1-2krát deně ( což sem nikdy dříve nechodil, to jsem se naučil až když se u mě objevila krev na toal. papíře, protože jsem měl strach co se děje, často jsem trávil na wc) dříve jsem chodil na wc jednou za 2-3 dny a bylo to pro mě normální ! Ještě bych rád dodal že nedávno jsem si koupil laktobacily užíval pár dní a působilo to na mě že se situace lepší. Že se stolice začíná zase formovat a dělat dlouhé spojené "klobásy" nedávno jsem ale seděl v ordinaci doktora a začalo šílené škrundání v břiše ... jako když někdo trhá moje střeva ( bezbolestné) škrundalo to napravo jakoby ve vzestupném tračníku, pak sem to cítil nahoře jakoby v přímém a pak na levo jakoby v sestupném. Byli zto šílené zvuky které mě naháněly hrůžu a strach. Když jsem se zvednul a začal chodit trošku se to zlepšilo. Doma to ale opět vypuklo a za chvilku jsem běžel na záchod s průjmem... Ještě bych měl asi dodat že sem dvakrát zpozoroval bílou světlou stolici a že mě občas píchne pod pravým žebrem. Jestli by to s tím mohlo souviset.. Taky je možné že se ze strachu až příliš pozoruji. Nicméně , rád bych znal váš názor jestli v mém věku a při mé anamnése ( žádný nádor v rodině) je pravděpodobné že se jedná o rakovinu tlustého střeva. Neustále na to dávají reklamu v televizi, všude se o tom píše a akorád mě to děsí. Neměl bych znovu zajít na gastro a probrat problémy s lékařem ? Řekl bych že tyto problémy trvají už tak půl roku. Neprojevilo by se už hubnutí a nechutenství ? ( žádné na sobě nepozoruji) děkuji za odpověd..

Odpověď odborníka:

Milý Zdenku, podle mého názoru byste opravdu znovu měl zajít na gastroenterologii a probrat toto vše s Vaším lékařem. A to ne proto, že bych si myslela, že máte rakovinu! Naopak. Ve Vašem věku opravdu není příliš častá, příznaky rakoviny jako hubnutí, nechutenství jsou až pozdními příznaky pokročilého onemocnění a přízanky nepravidelnosti stolice, které popisujete opravdu nejsou pro rakovinu tlustého střeva určující. Na vyšetřenízajděte proto, aby se vyloučilo, že se může jednat o jakékoliv jiné onemocnění střev, resp. zažívacího traktu. A nezapomínejte dbát zdravého stravování, akorát vlákniny, akorát tekutin, nepříliš čaje a kávy, než kupované lactobacily, kupte si kysané mléčné výrobky, nezapomente na denní pravidelný pohyb.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: