Komplikace pri nestovicich

Prosim o radu, dcera 4roky prodělala plane neštovice a 4 den po výsevu si začala stěžovat na pípání v uchu nebo ušícch teplotu měla jen 1den mírně zvýšenou jinak normální průběh. Na ORL nic nezjistili. Bubinek šedý,dif., cerumen vyčištěno Tympanometr.vyš. 1.dx:A křivka 1.sin.:A křivka Audiovyšetření se neprovádělo. 5týdnů před neštovicemi byla vyšetřena na očním pro nově vzniklý konvergentní strabismus LO s diplopii-spíše dekompenzace akomodativniho strabismu refrakční vada bilat(OP+2,5, OL+3D) Výšetření na dětské neurologii v pořádku. žádné další problémy nemá jinak zdráva dříve s ušima problemy žádné neměla,ani úraz. Neuroložka nám doporučila brát vit B1,B6 a mělo by pípání v uších přestat časem samo. Dcera nám tvrdí že pípání slyší jen když se o tom bavíme jinak prý ne ani v noci. Když se jí zeptám tak to slýší a to i když zapnu rádio i tehdy když jsme u rušné silnice jinak nám tvrdí že to neslyší. Nevím co si mám o tom myslet dcera tvrdí že říká pravdu že si nevymýšlí.Již to trvá 4 týdny. Má to nějakou spojitost s prodělanými neštovicemi a vymizí to samo či bysme měli podstoupit další vyšetření?Jaká může být příčina obtíží? Na doporučení neuroložky se o tom nemáme bavit pokud si na to nezačne stěžovat sama. Jen 1krát mi sama řekla že to slyší.Ona sama se o tom bavit ani nechce,tak ted jsem se jí na to zeptala po 2týdnech a pořád mi tvrdí to samé. děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Paní Heleno,
virový zánět, jakým jsou plané neštovice, by sice postižení ucha způsobit mohl, ale není to moc běžné. Ušní šelest nebo také tinnitus, jak se odborně různé zvuky v uších nazývají, je subjektivní vjem pacienta a nedá se nijak objektivně prokázat, proto, jak píšete, nemuseli na ORL nic zjistit. Také je fakt, že léčba ušního šelestu je svízelná a nemusí mít kýžený účinek. Určitě by bylo vhodné na ORL doplnit i audiometrického vyšetření, dítě ve 4 letech by jej již mělo zvládnout. Pokud bude sluch v normě a dcera si na pískání nebude sama spontánně stěžovat, pravděpodobně bych dále nic nedělal.

MUDr. Michal Černý
MUDr. Michal Černý

Specializace: Ušní, nosní, krční

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: