Konizace dělož.čípku, hpv

Dobrý den, ráda bych požádala o váš názor. v prosinci jsem byla na konizaci dělož. čípku. V propouštěcí zprávě stojí: konus: dysplazie dlaždicového epitelu středního až těžkého stupně, epitel zasahuje do okraje konizátu/ptolog nepopisuje jestli zevního nebo endocervikálního/, bez známek onvazního růstu, ve žlázovém epitelu dysplazie středního stupně dosahující k okraji /opět okraj nespecifikován. cpH: bez dysplazie.Je u mě namístě rekonizace /v takovém případě/ nebo jen sledování /a bát se zda se to nezhorší/. Jsem laik, ale jestli dobře chápu nebylo vše odstraněno? Je mi 26 let, nemám stálého partnera a takže děti u mě v nejbližší době nepřipadají v úvahu. Můžu budoucího partnera nakazit HPVirem, když nikdy/ani po konizaci/ z těla nevymizí. Pak on může zase zpětně nakazit mě?? A opět se může zhoršit nález na děložním čípku????Má pro mě smysl se nechat očkovat?? A poslední dotaz, zda má chlamydiová infekce na děložní čípek nějaký vliv. Moc děkuji za váč čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano! To, že na okrajích konizátu zbyly dysplastické buňky (a moc nezáleží na kterém okraji) může a nemusí znamenat nutnost rekonizace. Infekce HPV je zcela běžné onemocnění a i infekce rakovinotvornými kmeny není vůbec vzácná. Drtivá většina žen (více než 90%) se s infekcí vypořádá bez lékařské pomoci. Z očkování proti HPV mají největší prospěch ženy/dívky, které ještě nejsou onkogenními kmeny HPV nakaženy. I později ale není očkování bez významu a může nabudit imunitní reakci vedoucí k vymizení aktivity HPV. Domnívám se, že právě ve Vašem případě by stálo za to očkování zkusit. Dokud bude u Vás virus aktivní, téměř s jistotou nakazíte své partnery. Jakmile dojde k likvidaci HPV Vaším imunitním systémem, reinfekce Vám nehrozí. Vím, že není příjemné sledovat rozvoj dysplastických změn uvnitř těla, ale dynamika těchto procesů je velmi pomalá a nebezpečí z prodlení by hrozilo pouze v případě, kdy byste na několik (nebo i mnoho) let vynechala pravidelné kontroly. Čili nález na Vaše již zkonizovaném čípku se může zhoršit i zlepšit a ze své pozice to nemohu odhadnout. Chlamydiová infekce nemá vliv na rozvoj dysplastických změn, ale může způsobovat nepříjemné, vleklé nebo naopak bouřlivě probíhající břišní záněty. Chlamydie se "specializuje" na způsobování neplodnosti, to je jeden z nejhorších dopadů této infekce, pokud se bavíme o infekci z pohlavních cest. Jinak chronické infekce chlamydiemi jsou zřejmě odpovědné za celou řadu nepříjemných a nediagnostikovaných obtíží s chronickým únavovým syndromem v čele - ale to se už nebavíme o té "pohlavní" chlamydii.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: