Konizace, zjištění hpv -hr

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. nechci být za hysterku, ale mám podstoupit konizaci, pan doktor řekl, že to max. počká do 1/2012(takže asi závažnější) doposud jsem měla vždy cytologii v pořádku, v 9/2011 mi lékař sdělil, při kolposkopickém vyšetření, že se jedná o H-SIL,CIN 2-3, byla jsem vyšetřena na HPV-HR, který byly pozitivní. Nález obsahuje jeden z těchto HR-HPV typů: 16,18,45, proběhlo neakreditovanou metodou Hybrid Capture (HC2,Digene/QIAgen). Lékař mi sdělil, při prohlídce, že toto musím mít asi 3 roky, nechápu, že to předchozí gynekoložka nezjistila.. jen by mě zajímalo, jaké je riziko, že už mám v sobě rakovinotvorné buňky. Děkuji moc a přeji Vám hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, H-SIL je nález z cytologie, CIN 2-3 je nález z histologie, tedy z biopsie. Obojí výsledek znamená nález dysplastických buněk, tedy buněk, které ještě nejsou rakovinné, nicméně již mají k rakovinným blízko. HPV 16, 18 a 45 jsou typy, které mají spojitost se vznikem rakoviny čípku děložního. Je předpoklad, že infekci HPV máte již delší dobu, změny na čípku, které máte prokázány, se mohou objevovat s několikaměsíčním až několikaletým zpožděním. Konizace má za úkol odstranit tkáň čípku s těmito dysplastickými bunkami.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: