Kouření

Dobrý den, můj devatenáctiletý syn přestal po dvou letech s kouřením. Kouřil přibližně osm cigaret denně. Můj dotaz zní, je-li vhodné, aby navštívil lékaře a požádal o vyšetření. Syn mi to rozmlouvá. Je vůbec možné, aby mu v jeho věku dvouleté kouření způsobilo nějaký závažnější problém? Syn si na nic nestěžuje, v době kouření jen na občasný ranní kašel a občasnou slabou bolest na hrudi, když vykouřil vyšší počet cigaret, než byl denně zvyklý. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jaroslave. V první řadě bych ráda složila Vašemu synovi poklonu pro jeho rozumné rozhodnutí skoncovat s kouřením a pro jeho pevnou vůli. Málokomu se totiž povede přestat kouřit ze dne na den. Pokuď nemá žádné potíže kromě ranního pokašlávání, není důvod k lékařské prohlídce. I kašel časem vymizí, jak se průdušky od nánosu splodin očistí. Hlavně aby Váš syn ve svém rozhodnutí nekouřit setrval- pak můžete být na něj právem pyšný. Přeju pěkný den.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Chřipka v tropech
Články: Chřipka v tropech
Zima odchází a s ní opouští...
Proč nám cukají oči?
Články: Proč nám cukají oči?
Pod cukáním nebo svíráním...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: