Kouření

Dobrý den, chci se zeptat, kouřím už skoro 13 let. Po jaké době kouření by člověk měl začít pravidelně chodit na rentgen plic?? A má na to nárok? V krku mi byl nalezen zlatý stafylokok a ve stolici candida albicans. Mohu je mít také na plicích? Jaké jsou příznaky? Jakmile jsem nervozni, nachvili mi dojde dech, nevím jak to popsat, jako by mi ho někdo na vteřinu vyrazil. Co znamená, když někdo vykašlává hnědý hlen? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lucie, děkuji Vám za dotaz. Každý kuřák, kterému je více než 40 let by měl mít v rámci preventivní prohlídky realizován RTG snímek hrudníku. Na RTG hrudníku má jinak pacient vždy, pokud má lékař podezření na nějakou patologii v oblasti srdce či plic. Zlatý stafylokok a candida albicans můžou způsobovat různá onemocnění /jejich soupis přesahuje rozsah odpovědi v poradně/, můžou postihovat také plíce. Pokud ale nemáte potíže, můžou být tyto mikroorganismy pouze Vašimi "spolubydlícími". Na plicích můžou způsobovat bakterie /jako zlatý stafylokok a stovky dalších/ a plísně /jako candida albicans a další/ zánětlivá onemocnění /zápal průdušek, plic, plicní absces, atd./. Pokud ovšem nemáte výrazné klinické potíže- horečka, kašel, dušnost, bolesti na hrudi, apod, nijak bych se neznepokojovala. Kdybychom si všichni nechali provést výtěry z různých míst na těle, našli bychom pořádný "zvěřinec". Takže výsledek kultivačního vyšetření je nutno brát s velikou rezervou a lékař se vždy řídí zejména klinickým stavem a potížemi pacienta. Pokud kouříte, jste k infekcím náchylnější, probíhají /nebo budou probíhat/ u Vás hůře než-li u nekuřáků, zaděláváte si na plicní rakovinu, CHOPN /chronická obstrukční plicní nemoc, ošklivé chronické onemocnění, které je spojeno s dušností, kašlem, následně i postižením srdce, nedostatečným okysličováním- mnoho lidí končí na kyslíkové léčbě a bez 12-metrové hadice, která vede k oxygenátoru, neudělají ani krok- to proto je venku nevidíme, málo pacientů má zatím mobilné oxygenátory, které si nesou na zádech.../, ischemickou chorobu srdce /riziko infarktu/, cévní mozkovou příhodu apod. NEJJEDNODUŠŠÍ JE NEZAČÍT KOUŘIT, těžší je přestat, ale pokud máte z rakoviny strach /kdo nemá??, uvažujte nad termínem, kdy se své závislosti pokusíte zbavit. Čím dříve, tím lépe, kumulace rizika je nezadržitelná. Pokud máte záchvatovitou dušnost, poraďte se s pneumologem, podrobně Vás vyzpovídá, vyšetří Vám plicní funkce, provede RTG snímek hrudníku a doporučí Centrum pro odvykání kouření. Ad hnědý hlen: pokud se jedná o pacienta s akutními příznaky respiračního infektu /kašel, horečka,dušnost/, může se jednat tedy o příznak zápalu průdušek či plic, pokud je pacient ve stabilizovaném stavu, může to být příznak chronické bronchitidy /ale i mnoha jiných onemocnění/- na místě je vyšetření v plicní ambulanci. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: