Krční mandle

Dobrý den paní doktorko, já bych se chtěla poradit. Měla jsem 4 angíny od prázdnin, z toho jedna hned ta první byla dost velká, ty ostatní nebyly tak akutní. Při posledních dvou ani horečka nebyla. Paní doktorka říkala, že tam mámv krku nějakého streptokoka. Poslala mě na ORL na vyndání krčních mandlí. Tam paní doktorka říkala, že se mandle trhají jen v akutním případě a že hrozí různá rizika. Tak mě poslala zpět aby mi obvodní lékařka odebrala krev. KO, ASLO. Angíny byly od začátku července. Tři o prázdnínách letních a jedna v listopadu. KO a ASLO bylo odebráno 2.10 (KO v pořádku, ASLO 205) a kontorolní ASLO 30.11., krevní ovraz už ne a ještě odebrána sedimentace - v pořádku. (ASLO 110). Jenže mě se asi od půlky listopadu udělala taková boulička na pravé straně krku, je pohyblivá. A bolí mě od toho i v uchu(ne pořád, jen pobolívá a když polknu tak malinkato zalehne, ale hned se vrátí zpět). Spíš mě v tom uchu trochu bolí a když polknu tak ta mandle taky. Jen ta pravá stále. A ucho taky pravé od té mandle. Nemohlo by to být něco vážného? Poznalo by se to ze sedimentace ? kdyby se ejdnalo třeba o nádor ? KO mi byl odebrán asi měsíc před tím než se mi udělala ta boulička a pobolívá jen ta jedna mandle a to ucho. Mnohokrát Vám děkuji. :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste si nahmatala malou rezistenci na krku,je bolestivá - nejspíše se jedná o zvětšenou lymfatickou uzlinu, která reaguje na zánět zvětšením, bolestivostí. Může to souviset s chronickým zánětem mandlí. Doporučovala lbych kontrolní ORL vyšetření, eventuelně provedení sonografického vyšetření uzlin na krku. Přikláněla bych se spíše k názoru paní doktotrky z ORL a s tonzilektomii / odebrání mandlí/ bych ještě vyčkala. Doplnila bych alergologické, imunologické vyšetření. Pouze z krevních odběrů se nedá odlišit zda-li se jedná o reaktivní zánětlivé zvětšení uzliny či nádorové onemocnění.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouření
Neurologické vyšetření
Články: Neurologické vyšetření
Neurologické vyšetření je...
„ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže
Články: „ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže
Ačkoli je téměř vždy možné...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kdo ovládá vztek, chrání své srdce i mozek
Články: Kdo ovládá vztek, chrání své srdce i mozek
Mark Twain kdysi napsal, že...
Bolest kloubů a suché oči – co mají společného?
Články: Bolest kloubů a suché oči – co mají společného?
Artritida je většinou...
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: