Krční páteř

Dobrý den. Předem děkuji za odpověď. Již 4 rokem, asi tak dvakrát za rok mě trápí ataky bolesti hlavy s omezenou hybností krční pateře, které doprovází hučení, tepání v uších a zátylku a vždy opakovaným zvravením. Na pohotovosti, nebo u mého lékaře jsou mi podány injekce, léky, klid. Následně elektroléčba, rehabilitace. Poslední půlrok se střídá období více a méně bolestivé a každý měsíc skončím v péči lékaře. Prosím o posouzení ortopeda na pohotovosti. Cervikokrajinální syndrom, krční krajina, kontraktura šijového svalstva. O posouzení rentgenu. Osa C páteře lehce vybočená do prava. Zmenšená krční lordoza. Patrné okrajové osteofyty C2-6 vertálně a dorsálně. Těla obratlů C páteře přiměřené výšky. Výška plotének C2,C4,C5,C6 snížená. Osa TH páteře lehce vybočená do prava. Hrudní kyfoza zachována. Patrné okrajové osteofyty dolní 2/3 TH páteře. Výška obratlových těl a MO prostor TH páteře nesnížená. Bez strukturálních kostních změn. Závěr- mírná dextroskolioza C a TH páteře. Spondyloza C2-6 s dorsální osteofyty. Osteochondroza C2,C4, C5,C6 Spondyloza 2/3 TH. A nález CT při obtížích bederní páteře- Malá dorsemediální protruse diskuL5/S1 nevýrazný bulging disku L4/5 Artroza intervert. Skloubení bilat. Asi tak od 30 let jsem trpěla pravidelnou migrénou v období menstruace. Od přechodu migrénu ustaly. Pracuji jako kuchařka, kde se nevyhnu nuceným polohám jak při vaření, tak při výdeji velké kvantitě. Děkuji za doporučení, jak mám svou situaci výhledově řešit.

Odpověď odborníka:

Rtg i ct ukazuji mnozstvi chronickych degenerativnich zmen.ktere jsou nasledkem castecne pretezovani vynucenymi polohami pri praci a mozna i vyslovene fyzickym pretezovanim. V krcni pateri dle rtg lze predpokladat tak jako v bederni pritomnost poruch plotenek.popis tomu nasvedcuje.zda je treba take upresnit pomoci ct nebo mri by mel zvazit neurolog dle symptomatologie.reflexol.a dle klinickeho vysetreni.prvni krok by Vas ale mel vest k lekari.ktery pracuje metodou aktivni fyzioterapie.pripadne k fyzioterspeutovi pod primym lekarovym dohledem.bezny fyzipterapeut diky mnozstvi jiz pritomnych zmen nemuze byt dostatecne aktivni.tato pece pak nestaci.aby bylo mozno dostatecne zlepsit funkci cele patere.obnovit statiku panve a po zlepseni zacit okamzite cilene.dle zacviku cvicit pro vybudovani stability. Pri spravne spolupraci by zlepseni a stabilizace melo byt mpzne.vyzaduje vsak usili lekare i Vas.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: