Krční páteř - vertigo

Krční páteř a klouby mne bolí od 20 let, po prvním dítěti (22) jsem byla na operaci kolene, doktor mi říkal, že nemám mezi klouby mazivo a mám ho ve stavu jako 80letý člověk. Dnes je mi 40 let. Mám uvolněné vazivo v celém těle, to znamená, že se mi posouvají (vypadávají) klouby, doslova se mi kloub zasekne a já ho musím nahodit zpátky. Při pohybu hlavou mi pokaždé na několika místech křupe. před 3 lety, při natahování se za pračku, se mi posunul krční kloub, který zřejmě skřípl nebo posunul nerv. Nemohla jsem vůbec pohnout hlavou, zůstala nakloněná na levé straně, hrozně to bolelo. Manžel mě odvezl na pohotovost, tam mi bylo oznámeno a naznačeno, že ostatní chodí, až když se nemůžou hýbat týden až 14 dní, ale ne hned po tom, co se jim to stane. Protože však viděla, že se nemohu vůbec pohnout, napsala mi na týden neschopenku, po týdnu se mi snažila silou a bolestivým kroucením narovnat hlavu, to se nepodařilo, chodila jsem týden na rehabilitace (nepomohla) a tím léčba skončila. Jednoho dne, při cvičení (snažím se poctivě pravidelně cvičit), mi křuplo za krkem na tom místě a pohyb hlavy se mi uvolnil sám. Bohužel nerv zůstal zřejmě nějak zaklíněný nebo přiskřípnutý. Od té doby, při fyzické zátěži, dlouhém sedění či stání a při špatné poloze hlavy při spaní, se nerv zřejmě mechanicky podráždí a místo oteče a bolí více než normálně. Je možné, že vznikne i zánět kloubu. Mívám běžně prudkou pichlavou bolest + trvalou bolest na jiných místech než jen na krku a to v levém rameni, kolenou, plotýnce, prstu, zápěstí, kotníku a pod. Ale otok a bolest je nic o proti tomu, co mi to vyvolává - závratě tak silné, že neudělám ani krok, aniž bych nespadla a točí se mi tak moc hlava až zvracím, takže několik dní (i týden, jednou se mi točila hlava i 14 dní vkuse) ležím na posteli, dívám se do jednoho bodu (i pohyb očí to zhoršuje) a snažím se neměnit polohu hlavy, protože při změně polohy se mi začne točit hlava mnohem více a pozvracím se. Mírně mi stav zlepšuje kynedril a pomáhá mi proti zvracení. Nikdo si nedokáže představit, jak hrozné to je. Tyto stavy mívám tak jednou, dvakrát i častěji za měsíc různé intenzity a délky. Díky těmto stavům (jsem grafik) jsem přišla už po druhé o zaměstnání a rok jsem už nezaměstnaná. Od té doby (3 roky), každé ráno se probouzím bolestí hlavy a mívám migrény (i oční). Samozřejmě si nejsem zcela jistá, že tyto stavy jsou bezprostředně po tom zablokování krční páteře, ale po tom to začalo. Je možné, že mám klouby bez maziva nebo tak opotřebované, že přiskřipují nerv. Nevím. Chtěla jsem po lékařích zjistit míru poškození. Neuroložka v místě bydliště mi nevěřila, že bych mohla mít tak velké problémy, protože otočím bez problémů hlavu doleva a doprava a dolů (bez blokády), takže musím být v pořádku. Napsala mi do zprávy panická porucha a předepsala antidepresiva. Po měsících užívání však antidepresiva stále nezabírala a stav byl stejný, nevěřila mi, že prášky beru. Poslala mne k psychiatrovi, kde tato diagnóza byla vyvrácena a ten mi doporučil přestat brát antidepresiva. S papírem od psychiatra jsem už šla k jiné neuroložce v okresním městě, ta mi také nevěřila, že bych mohla mít tak velké problémy a po doložení papíru od psychiatra mě napadla, že vyšetření bylo zmanipulované, že je to určitě můj známý (jako že nebyl) a chtěla mě poslat na stejná vyšetření k jejímu psychiatrovi, to jsem už odmítla a tím její „léčba“ skončila. Po roce a dalším vyhození z práce jsem navštívila jiného neurologa v místě bydliště, ten mi řekl, že se moc dívám na televizi, že mi tak moc zle nemůže být. Po dalším roce (nedávno) jsem už v zoufalství navštívila další neuroložku (na doporučení obvodního lékaře, který mi řekl, že má podobné problémy) v úplně jiném městě a situace byla velmi podobná, viděla mě i v tom špatném stavu a nakonec připustila, že bych mohla mít opotřebované klouby a ty by mohly dráždit nervy, ale odpověď zněla: „Polovina národa by chtěla magnetickou rezonanci, toto poškození krčních obratlů se nijak neléčí, tudíž by bylo zbytečné zjišťovat míru poškození. Víc pro vás udělat nemohu.“ Fajn, neléčí, ale zkuste s tím chodit do práce, aby vás při prvních příznacích hned nevyhodili. Nikdo dnes nepotřebuje zaměstnávat nemocné lidi. Lze si nějak sám objednat a zaplatit magnetickou rezonanci a napsání výsledků? A co potom, má to vůbec smysl, bude to někoho zajímat? Za kým pak jít? Takto se nedá normálně fungovat a chodit do práce, už si nevím rady, nevím, co dělat. Poznámka nakonec, není to psychosomatické, to se vylučuje pro změnu u psychologa. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, krční páteř může skutečně závratě způsobovat. Pokud to tak je, je nejlepším řešením dobrý fyzioterapeut a soustavná rehabilitace. Máte-li součastně i bolesti kloubů, mohlo by být ve hře i revmatické onemocnění. Absolvovat magnetickou rezonanci jako samoplátce by neměl být problém, výsledek můžete pak konsultovat s neurologem, máte-li aktuálně nějakého, nebo s Vaším praktickým lékařem. Pokud by se jednalo o psychosomatické potíže, měl by to poznat psychiatr, vyšetření psychologa nutné není. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
Články: Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
K mnoha typickým radostem...
Kouříte mentolky? Možná vás čeká mrtvice
Články: Kouříte mentolky? Možná vás čeká mrtvice
Cigarety s příchutí mentolu...
Jak probíhá umělé oplodnění?
Články: Jak probíhá umělé oplodnění?
Neschopnost otěhotnět je v...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Biologická léčba – další možnost, jak léčit revmatoidní artritidu
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Slezina
Články: Slezina
Slezina je orgánem s mnoha...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kožní útvary zvané moluska umí zlikvidovat homeopatika
Interrupce
Články: Interrupce
Mnoho žen se po prodělaném...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: