Léčba radiojodem

Dobrý den, v rodině máme osobu, která nedávno strávila 10 dní v nemocnici po aplikaci radiojodu, má nemocnou štítnou žlázu. Po 10 dnech byla doma a za dalších 10 dní přišla k nám,máme malé dítě 2 roky a čtvrt a já se snažím otěhotnět a nevím zda zrovna nejsem v jiném stavu, snažila jsem se udržovat odstup zhruba 2 metry,ale syn si přisedl a nějakou dobu vedle té osoby seděl, zhruba 5 minut, pak si zase odskočila a pak opět chvíli. v nemocnici dostal v pokynech, že se má vyhýbat užšímu kontaktu týden až 10 dní,ale já mám stejně strach a příjde mi to trochu nezodpovědné, že hned 10tý den si nedával pozor. Prosím poradte jak moc je to nebezpečné, já se držela zpátky,ale co syn- může něco hrozit? říkam si, to by pak ten pacient po propuštění a uplynutí té nutné doby nesměl nikam mezi lidi,atd,ale stejně mám obavy, jednak kvůli synovi a také kvůli případnému těhotenství,. předem děkují za odpvoěd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omezení pro pacienty platí po dobu 10 dní po propuštění a ne více. Případné už jen drobné části radioaktivity v těle pacienta Vás ani Vaše dítě neohrozí, předpokládám, že návštěva příbuzného netrvala po celý den. Zodpovědnost je na obou stranách, příště nedovolte ve svém bytě návštěvy, které pro Vás a Vaši rodinu mohou značit nějaké riziko.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: