Léčení poruchy osobnosti

Naše dcera se léčí již více jak 5 měsícu na psych. klinice a nyní se přiklonili lékaři k tomu že trpí Poruchou osobnosti. Když přišla do léčebny s nikým nemluvila a nekomunikovala ,asi po 3,5 měsících začala mluvit ale začaly ji ovládat myšlenky na to že má něco rozbít (asi 3 x již shodila v sesterně nějaké věci na zem) či něco udělat ať sobě či někomu (2 x si již pořezala zápěstí příborovým nožem). Toto se děje již asi měsíc v určitých pravidelných intervalech 3-5 dni je relativně v klidu - mluví s námi o své budoucnosti atd.pak na ni jak sama říká znenadání přijdou zlé myšlenky, které jsou silnější než aby je ovládla a něco shodí či rozbije. Za par hodin je zase v klidu. Sama s tím pak vnitřně zápasí a hromadí se v ní napětí které pak uvolní pořezáním příbor. nožem či ulomeným plastovým víčkem. Dá se tato porucha léčit s úspěchem natolik aby mohla v budoucnu žit normální život a netrávila většinu života po léčebnách? Existuje kromě medikace či aktivní psychoterapie nějaká šance? Představa že dceři je 22 let a tento stav bude kolísat jako na houpačce celým jejím životem bez možnosti zlepšení či úpravy na tolik aby neubližovala sobě ani jiným je děsivá. děkuji za váš názor Roman

Odpověď odborníka:

Vážený pane Romane, cítím s Vámi, jsem také rodičem a chápu, jak Vás nemoc Vaší dcery trápí a spolu s ní nejistoty týkající se budoucnosti. K diagnóze, zřejmě hraniční poruše osobnosti a k tomu co dál, mohu sdělit: Jak naznačuje již název, jedná se o neuropsychiatrické pomezí a také pomezí mezi "lehčí" neurózou a "těžší" psychózou, které není přesně zmapované. V praxi pak tato diagnóza nezřídka představuje jakýsi sběrný koš. Za mého mládí se tomu říkalo hysterická psychopatie. Podstatou je zkreslené prožívání reality, strach z opuštění, pocit vnitřní prázdnoty a další nejistoty, které vedou k poruchám jednání, často impulzivního charakteru, k problematickým a nestabilním mezilidským vztahům, z nichž vyplývají konflikty, zklamání a další negativní emoce, čímž se bludný kruh, nebo spíše bludná zaškrcující spirála, roztáčí dále. Různé záchvatové projevy (viz kdysi slavné velké hysterické záchvaty končící v hysterickém oblouku, "opistotonu", kdy se postižená osoba opírala o podložku jen patami a zátylkem) včetně nejasného či pozitivního nálezu na EEG se mohou objevit a diagnózu osobnostní poruchy to nevylučuje. Na příčiny vzniku poruchy osobnosti není dosud jednotný názor. Předpokládá se, že existuje kombinace nepříznivých biologických faktorů (poškození mozku v děloze při porodu nebo v časném dětství) a psychosociálních faktorů (deprivace, narušená připoutávací vazba – "attachment", negativní vlivy prostředí v dětství, sexuální zneužití, tělesné týrání, atd.). Protože není známá jedna příčina a charakteristický vývoj poruchy, není ani jednotný názor na léčení, které nejčastěji spočívá v kombinaci podávání farmak tlumících impulzivitu a patologické kolísání nálad a různým způsobem orientované psychoterapie, od hlubinné hledající příčiny a pomáhající k jejich zpracování, až po metody zaměřené spíše na přecvičování nežádoucích stereotypů. Publikací o této tématice je na trhu spousta. Poslední vyšla v Portálu přímo s názvem Hraniční porucha osobnosti (autor Röhr Heinz-Peter), asi před deseti roky zde vydali rozsáhlou publikaci Jána Praška a kol.: Poruchy osobnosti. Zajímavá je tamtéž vydaná knížka Röhr: Hysterie - strach z odmítnutí. Příznivou zprávou je, že poslední výzkumy říkají, že psychoterapei může měnit nejen chování, ale napravit i některé vady v mozkových strukturách. Nezamlčuji, že musí být dlouhodobá a chce odborníka, který je zvyklý s lidmi s touto poruchou pracovat. Dlouhodobá je rovněž farmakologická (léková) podpora. Informace mi sděluje, že jste z jihomoravského kraje – v Brně je řada velice kvalitních terapeutů, na které bych se já obrátil a věřil bych jim. Držím vám všem palec. Není to snadná situace, ale realistická naděje na cestu ven tady je. Ať se vám povede najít ji brzy.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: