Legionella

Dobrý den, mám asi neobvyklý dotaz. Zajímalo by mne, jak vysoké /resp.nízké/ titry u legionella pneumonie musejí být, aby bylo možné nechat to bez léčby. Jednu nákazu jsem už prodělala a mám tedy protilátky. Nyní čekám na výsledky testů a mám strach, že to mám zase. Kde jsem se nakazila minule, to netuším,ale pozitivní protilátky měla i má dcera. Z hygieny u nás byli a nenašli nic. Nerada bych zase brala antibiotika 6 týdnů. Děkuji

Odpověď odborníka:

Krásný den.Průkaz protilátek je metoda,která je často užívána,ale jde vlastně o nepřímou informaci-není prokazována přítomnost vyvolavatele,ale hladiny protilátek.K tomuto stanovení jsou užívány testy s různou mírou tzv.sensitivity a specificity-zjednodušeně řečeno,existuje možnost,že testy jsou tzv.falešně negativní nebo positivní.Navíc ne vždy je organismus schopen reagovat na přítomnost infekčního agens patřičnou imunitní odpovědí,tedy vytvořením protilátek.Při léčbě tedy nelze "léčit"protilátky,ale pacienta,vychází se z celkového pohledu,znalosti vývoje onemocnění,odpovědi na léčbu..Proto je také důležité,aby po celou dobu byl pacient pokud možno pod kontrolou jednoho oddělení,aby se nestřídaly laboratoře..Věřte prosím,že lékaři jsou patřičně edukováni,situaci nezanedbají.Pokud by cítili,že potřebují pacientův stav konsultovat s pracovištěm vyššího typu,jistě to udělají.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: