Léky na revmatoidní artritidu

  • Dotaz od: Milan Krejčí
  • Publikováno: 8.11.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, chtěl se Vás zeptat na možnosti léčby mojí maminky, která trpí revmatoidní artritidou. Moje maminka má roztroušenou sklérózu (RS )a cukrovku. Na RS byla léčena zprvu betaferonem, poté avonexem a copaxonem a pak se opět vrátila k betaferonu. Změna léků byla způsobena špatnými reakcemi na podávané léky a zkoušení nových, nyní nebere na RS nic a cítí se lépe, i se jí lépe chodí. Ovšem začala mít velké potíže s revmatoidní artritidou (RA). Je špatně pohyblivá, trvá ji dlouho než se postaví na nohy a hodně jí to bolí, pociťuje velké bolesti kloubů, zejména v prstech na rukou. Stabilně bere lék Nimesil, ten jí děla dobře ovšem doktorem jí bylo řečeno, že ji může poškodit žaludek. Dále bere Rivotril-po něm se cíti dobře psychicky. Revmatologem jí byl předepsán Metotroxát v kombinaci s acidofolikem, brala 1x týdně 1 tabletu metotroxátu (10 mg) a 24 hodin poté 1 tabletu acidofolika. Vydržela to 2 týdny, objevily se velké negativné účinky léku-velké bolesti, špatné vidění a zmenšené pohyblivost. Metotroxát tedy vysadila a byl ji předepsán DHC continus - ten brala zpočátku 2x denně prvnich 14 dni, ale po velkych bolestech přešla na 1 tabletu denně a tu brala dalších 14 dní, nyni byl DHC vysazen-rapidně se jí zhoršil zdravotni stav. Včera jsme byli v ambulanci léčby bolesti, a pan doktor maminace řekl ať zkusí brát 3x denně 2 tablety obyčejného paralenu, že ten je šetrný k žaludku. Při léčbě RA již vyzkoušela i Delagil a Tramal-bez výsledku. Kortikoidy v podobě kapaček brát nemůže z důvodu cukrovky. Chtěl bych se Vás proto zeptat zda nevíte co by ji mohlo pomoci, popřípadě doporučit nějakého odborníka v léčbě RA. Jsme z Brna a mojí mamince je 54 let. Nebo zda by nebylo dobré zkusit nějaké lázně a tam vyzkoušet nějakou šetrnější léčbu než jsou léky, které ji vesměs dle doktorů poškozují žaludek atd... Děkuji Vám moc za odpověď S pozdravem Milan Krejčí

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše maminka je velmi vážně nemocná a a tyto dvě nemoci (které jsou autoimunitního původu) rozhodně nelze jednoduše konzultovat po internetu. Měla by mít péči vysoce odborných pracovišt - nejlépe ve fakultní nemocnici, které spolu navzájem spolupracují, aby mohla navzájem sladit léčbu. Obratte se proto na nemocnicic v Brně -Bohunicích (www.fnbrno.cz), kde by jí měli poskytnout patřičnou péči - právě v souladu léčení obou onemocnění. Kontakty revmatologie: http://www.fnbrno.cz/article.asp?nArticleID=286&nDepartmentID=86&nLanguageID=1, neurologie: http://www.fnbrno.cz/Article.asp?nDepartmentID=902&nArticleID=1625&nLanguageID=1. Lázně se v případě akutních problémů spíše nedoporučují, protože u autoimunitních onemocnění dochází většinou vlivem lázeňských procedur k aktivaci a vzplanutí nemoci - ale to, zda je nebo není maminka v remisi se určuje většinou podle laboratorních nálezů. Lázně jsou vhodné spíše v době klidu nemoci, období se jmenuje remise, a mělo by být nejméně půl roku. Nemusí tomu ale tak být vždy, ale nejprve si vyhledejte pracoviště s vysokou odborností, kde budete důvěřovat lékařům a s nimi se potom můžete radit ohledně nuancí léčby (a také vhodné lázenské a doplnkové terapii). Nemyslím si ale, že maminka by měla v předch. období nějak zanedbanou léčbu, spíše je její organismus velmi citlivý a nemoci jsou asi spíše "agresivnějšího" charakteru. Věřím, že spolu s odborníky ve FN najdete pro ni vhodnou léčbu a její stav se zlepší. Stránky s informacemi o RA jsou www.revmaticke-nemoci.cz, tam lze také najít spoustu informací. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x