Léky na spaní a kozlíkové kapky

Mám dg. konstituční neurastenie. 12let 1 tb Rivotril 0,5 na noc - jinak neusnu a někdy po probuzení brzy v noci i1/2 Stilnoxu. V současné době někdy úzkostnější nebo lítostivější. Je možné současné užívání Kozlíkových kapek a v jakém dávkování, nebo byste mi mohla poradit i něco jiného? Mohla by pomoci i akupunktura? Děkuji předem za odpověď. Zdravím Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte zhoršené nebo nové obtíže, v první řadě o tom informujte svého ošetřujícího lékaře, který Vás dlouhodobě sleduje a zná. Je potřeba zjistit, co ke změně stavu vedlo a zda není nutně upravit nebo změnit celkově léčbu. Jinak s oběma podávanými léky najednou bych raději Valeriánské (kozlíkové) kapky nekombinovala. Obvykle obsahují alkohol, který se nesmí konzumovat, pokud užíváte Rivotril (riziko opravdu velmi výrazných tlumících účinků na dýchání atd.) Spíše můžete zkusit kozlík lékařský v tabletách (tj.přípravek, který neobsahuje alkohol), místo Stilnoxu (Rivotril si nevysazujte, po dvanácti letech užívání jste na něm téměř na sto procent závislá a náhlé vysazení by se mohlo projevit například epileptickými záchvaty), a to v dávkování doporučeném výrobcem (záleží, jaký výrobek si pořídíte). Kozlík však v žádném případě nelze užívat dlouhodobě, užívá se např. tři dny a pak se musí udělat přestávka cca opět tři dny. Akupunktura by mohla pomoci, homeopatie by mohla pomoci, psychoterapie by mohla pomoci, a hlavně - jak jsem psala na začátku - zhodnocení změny stavu Vaším lékařem je nutné.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: