Let letadlem a otoky končetin

Za necelý měsíc se chystám na dovolenou do Londýna a mám trochu obavy z letu letadlem. Trpím zvýšeným krevním tlakem a beru Betaloc 100mg denně. Před dvěma lety mi po dvou hodinovém letu natekly kotníky a jakoby se na nich udělaly krvavé flíčky, které mi zůstaly v podobě hnědých skvrn. Chtěla bych tomu tentokrát předejít! Navíc jsem cca 1 měsíc po výronu kotníku, který mi nyní ještě pořád natéká. Lékař mi napsal Glyvenol, ale zdá se mi příliš drahý. Pomohl by mi i Aescin? Před rokem jsem ho brala kvůli pohmoždění hlasivek a snášela jsem ho dobře. Pokud bych se uchýlila k němu, jak dlouho dopředu bych ho měla začít brát? Děkuji

Odpověď odborníka:

Kateřino, Aescin bych spíše nevolila, problém totiž u otoků končetin skutečně způsobují primárně žíly, na které je Glyvenol určen. Nicméně při letu do Londýna si vystačíte i s režimovými opatřeními - doporučuji koupit kompresní punčochy nebo podkolenky, jsou velmi vhodné na cesty a užijete je i jindy. Poradí Vám ve všech specializovaných prodejnách s těmito pomůckami. Dále se každých 20 minut v letadle zkuste projít, zkuste cvičit nohami (zapojit lýtka - svalovou pumpu, co pohání krev směrem k srdci) a hodně pijte. Otokům tak snadno můžete předejít. Přeji pěkný den a šťastný let.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x