Leukopenie, snížená imunita

mám po chemoterapii snížené bílé krvinky, hodnota 2,9. Byl mně předepsán preednison a helicid. V příbalovém letáku jsem se dočetla o vedlejších účincích preednisonu - hrozné!!!. Je nutné ten lék užívat, a na co vůbec je? Je to jenom jako prevence abych neonemocněla nebo umí tvořit bílé krvinky? A helicid to vůbec nechápu, nemám problémy se žaludkem. Jsou nějaké alternativy jinými léky?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Prednison patří mezi hormonální léky, jeho využití je u řady nemocí. Pokud ho dostáváte z důvodu nižšího počtu bílých krvinek, tak jeho užívání může nastimulovat vyplavení bílých krvinek z kostní dřeně a tím dojde k zvýšení hladiny v periferní krvi. Jelikož při jheo užívání může dojít k podráždění žaludku , preventivně Vám byl naordinován Helicid, lék který tlumí sekreci žaludeční šťávy a snižuje tím riziko vedlejšíh účinků při užíávní Prednisonu.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Impotence
Články: Impotence
Impotence nebo erektilní...
Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Články: Mluvíte ze spaní? Nejezte v noci
Mluvíte ze spaní nebo ve...
Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Co může prozradit krev o stavu cév a srdce
Články: Co může prozradit krev o stavu cév a srdce
Jedna vlaštovka jaro nedělá...
Anesteziologické vyšetření
Články: Anesteziologické vyšetření
Anesteziologické vyšetření...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: