Leukoplakie

Dobrý den, již 2 roky má taťka na sliznici dutiny ústní asi 4x3 cm bílou skvrnu detekovanou u 2 lékařů jako leukoplakie. Obě doktorky u kterých byl, mu na to daly nějaké bylinné kapky, které však očividně nepomáhají. Mám starost, jelikož studuji lékařský obor, a tam jsme se dozvěděli, že chronická leukoplakie je přednádorový stav. Můj otec příliš nespí (asi 4-5 hodin denně) a leukoplakie mu v puse často není příjemná (pálí). Dle histologických průkazů mu tam také dokázali přítomnost nějakých kvasinek. Ani u jednoho doktora mu neřekli, aby si šel tkáň chirurgicky odstranit. Mohu se tedy dotázat, jestli mají doktoři pravdu a můj otec se nemusí ničeho bát nebo by měl dále zkusit vyhledávat někoho "lepšího", který by mu navrhl chirurgické odstranění? Děkuji velice!

Odpověď odborníka:

Záleží na výsledku histologického vyšetření, který přesně neznám. Pokud by šlo jen o kvasinky, není třeba se tím znepokojovat. V případě nějakého hraničního nálezu by bylo určitě vhodnější odstranění na stomatochirurgii či ORL.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x