Ma panicka ataka souvislost s urazem hlavy?

Dobry den, mela bych na vas dotaz. Pred tremi tydny se u me poprve objevily stavy, ktere byly nasledne posouzeny jako panicka ataka. Prvni opravdu silny zachvat jsem mela v divadle behem predstavni. Nejdrive sly na me mdloby, ktery jsem se snazila potlacit. Asi po pul hodine jsem musela sal opustit, jelikoz se to nedalo vydrzet. Ovsem venku se mi delalo hur a hur. Strasne mi vyletel tlak, videla jsem rozmazane, mela zimnici, ledovy ruce a nohy, silny tres, nepravidelny dychani, prestavala jsem citit rty, bradu.. cely stav trval asi hodinu! Privolany lekar mi na sklidneni dal lexaurin a dychala jsem do sacku. Ulevilo se mi, ale druhy den se zachvat opakoval, nastesti nebyl tak silny. U lekare mi byla diagnostikovana panicka ataka. Dostala jsem leky Sertralin Teva-50mg 1x denne+lexaurin na noc. Leky beru cca 10dni a je mi lepe. Musim rict, ze celkove me uklidnil uz jen fakt, ze mi lekari byly schopni rict, co se mnou je. Protoze nic podobneho se mi v zivote nestalo. Od te doby jsem mela parkrat pocit, ze jdou na me zachvaty, ale uklidnuje se to. Je zde ale par veci, co me zarazi, jedna z nich je ze ona panicka ataka se objevuje u lidi do jejichz skupiny opravdu nezapadam. Jako osobnost jsem velmi silna a z niceho si nic moc nedelam. Od ranneho veku si buduji karieru, ale nijak extra se nestresuju, ani jsem nikdy nemela deprese. Jsem spokojena. Nemam ani zadne rodinne problemy. Dalsi vec je, ze behem vysetreni jsem se zapomnela zminit, ze jsem se asi 2mesice pred prvnim zachvatem velmi silne prastila do hlavy. Hlava me potom bolela, mela jsem mzitky... ale jelikoz to bylo do druhyho dne v poradku a ja se necitila spatne, tak jsem tomu neprikladala vetsiho vyznamu. Ale rana to byla skutecne velika. Myslite si, ze by to mohlo mit nejakou souvislost? Jeste musim rict, ze jsem nekolik let brala prasky na spani (lexaurin). Od zachvatu jsem ale prestala. Take mam nekolik let zvetsenou levou zornicku a boli me asi mesic achilovka (zde me napadl Adieho syndrom) Obcas mam taky silny bolesti hlavy, hlavne nad levym spankem. Co si o tom vsem myslite vy? Predem vam dekuji za odpoved. Hezky den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Myslím,že jste velmi bystrá a inteligentní bytost.Máte schopnost hledat logické souvislosti.Bohužel,v medicině někdy může být vytváření sice velmi chytře znějících,nicméně čistě teoretických scénářů ošidné.Pro zklidnění své psychiky/a tím i tělesna/potřebujete mít jistý pocit bezpečí.Takže není dobré zůstávat u spekulací.Pokud mohu radit,nesbírejte názory,ale prohovořte své obavy s jedním ošetřujícím lékařem.Bude schopen posoudit vztah jednotlivých příznaků,vhodnost dovyšetření apod.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: