Má oslabená imunita souvislost s cmv (cytomegalovirem)?

Dobrý deň, chcela by som sa poinformovať ako by som mala postupovať v mojom prípade. V novembri 2012 mi boli robené krv. testy v reumatol. stredisku kvoli silnej bolesti kĺbov. Pri testovaní mi bolo zistené prekonané ochorenie vírus CMV čiže v celku CMV IgG: 110,5 AU/ml a CMV IgM: negat, čiže momentálne nie je tento vírus povedala by som v popredí, ale kedže mám oslabenú imunitu, alergie typu: prach, pele, plus som asi 2,5 roka po cholecystektomii, tak sa tohoto vírusu obávam, opäť mám chrípku, pritom naposledy to boli asi necelé dva mesiace dozadu. Pracujem v zahraničí ako ošetrovateľka seniorov, preto Vás chcem poprosiť o radu, či je potrebná pomoc imunológa v mojom prípade? pretože sa obávam aj liečby, lebo s veľkou pravdepodobnosťou by sa mi vracali chrípky a iné ochorenia. Tiež sa chcem spýtať, či bude nutné krv. vyšetrenia pre vírus CMV opäť zopakovať? Vopred Vám ďakujem za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, milá Michaelo. Především je nutné říci, že pokud Vám nějaký lékař, tedy v tomto případě revmatolog, nechá provést nějaké krevní testy, musí Vám je interpretovat především on - klíčovou věcí je totiž vždycky důvod, proč Vám jsou vůbec testy dělány, pouze s touto znalostí se lze jakkoliv vyjadřovat k výsledkům. Chápu, že tímto jsem Vás asi moc nepotěšil, ale tak to bohužel je. Nicméně - s souladu s kolegyní se domnívám, že cytomegalovirus můžete opravdu zcela pustit z hlavy. Ze samotné hladiny IgG nelze nic vyvozovat, kromě toho, že jste již onemocnění v minulosti prodělala (průběh je často latentní, nález jako máte vy, je v dospělosti častý...). Což je, obáváte-li se této infekce, dobrá zpráva - nemusíte se bát, že byste jím onemocněla znovu (to by hrozilo pouze v případě opravdu těžké poruchy imunity). Opakovat tento krevní test považuji ve Vašem případě za zbytečné. Nemějte tedy z CMV strach, i když z Vašeho dotazu není jasný celý Váš zdravotní problém (o co šlo s klouby aj...), výsledek sérologie CMV je možno považovat za vedlejší věc. S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Články: Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Zánět močových cest je...
Otestujte své sexuální zdraví
Články: Otestujte své sexuální zdraví
Poruchy erekce nejsou nijak...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Šanci na vyléčení karcinomu plic zvyšují biologické léky
Články: Šanci na vyléčení karcinomu plic zvyšují biologické léky
Plicní nádory patří v naší...
STOP svědění kůže!
Články: STOP svědění kůže!
Trápí vás kopřivka či...
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: