Macmiror globule v 5tt

  • Dotaz od: Jana Čermáková
  • Publikováno: 17.8.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den paní doktorko, Od poloviny 4tt do poloviny 5tt jsem užívala poševní globule Macmiror. Byl mi proveden výtěr gynekologem a preventivně nasazeny tyto globule. Lékař o těhotenství věděl. Za několik dní přišel výsledek z kultivace- bez nálezu. Nyní jsem se dozvěděla (Macmiror mi byl vydán lékařem pouze v platíčku bez informačního letáčku), že Macmiror obsahuje jako jednu z léčebných látek chemoterapeutikum Nitrofuran. Nitrofurantoin patří mezi teratogeny, tudíž mám teď velké obavy, aby nebyl plod poškozen... Jsou dobré zkušenosti s užíváním Macmiroru takto na začátku těhotenství? Nebo je vhodné si u svého gynekologa vyžádat doporučení do genetické poradny ke konzultaci? Mockrát vám děkuji za odpověď, Jana Čermáková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jde o omyl, obsažena je látka Nifuratelum - to není totéž co nitrofurantoin. Pokud lékař o těhotenství věděl, jistě by vám nedal něco škodlivého. Potenciální neléčená infekce by mohla být větším rizikem pro plod než podávání Macmiroru. Macmiror je také velmi rychle účinný. V takových velmi časných stadiích není riziko poškození plodu, platí totiž zákon - "vše nebo nic" - to znamená, i kdyby byl plod poškozen, potratí se celý. Pokud vaše těhotenství pokačuje, budte klidná, vyvíjí se dobře a bude to v pořádku. Orgány se začínají tvořit až po 5.týdnu a do té doby je pouze riziko potratu, ne poškození plodu jako takového. Pokud byste chtěla bližší ujištění, určitě si vyžádejte i doporučení na genetiku, nic tím nezkazíte, budete klidnější. Hezký den.

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: