Mamograf

Dobrý den, prosila bych o informaci. Byla jsem na mamografu a při RTG mi byla zakryta pánev chránící zástěrou. Zajímalo by mě jestli záření při tomto RTG neškodí štítné žláze, která je na záření choulostivá, když uvážím v jaké je vzdálenosti od prsou - blíž než pánev. A co se týká záření z RTG , když se dělají 4 snímky každé dva roky - je to bezpečné? Předem děkuji za odpověď s pozdravem Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ke snímkování prsu se používá tzv. měkké záření, které má nižší průnik do okolních tkání. Proto radiační zátěž okolních orgánů včetně štítné žlázy při mamografickém vyšetření není výrazná a zisk z tohoto vyšetření výrazně převyšuje případná rizika.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: