Marfanův syndrom

Pane doktore, mám takový problém. Byla jsem na interně na vyšetření srdce - EKG, TRG a dopadlo to dobře. Jenže mám skoliozu a vpadlý hrudník a pan doktor mě začal měřit. Pak se divil, že si prsty obejmu zápěstí a do zprávy napsal, že mám marfanoidní znaky. Něco jsem si o tom zjišťovala a docela mě to vyděsilo. Teď se pořád měřím a už jsem z toho na prášky. Rozpětí mám stejné jako výšku, prsty mi při sevření v pěst nečouhají, krátkozraká nejsem. Moje známá se také nechala měřit a ta má zas o 8 CM širší rozpětí rukou než výšku ale zápěstí si neobejme. Jenže všude čtu, že to zápěstí je jasný znak. Nevím co dělat, nikdy mi nikdo nic takového neřekl. Praktická lékařka si poznámku přečetla a nic na to neříkala. Mám sportovní postavu 174 cm vysokou, široká ramena a to úzké zápěstí. V rodině nikdo žádnou takovou nemoc nemá.Prsty nemám výrazně delší než jiní lidé. Musí být tento znak vždy známkou MS, nebo se to může stát i normálně.Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Podle vašeho vylíčení se nejedná o vámi zmíněnou chorobu ani dispozici. Každý člověk je trochu jiný, což je dobře, a u každého byste mohla znaky některého syndromu nalézt. Podstatou všeho je skloubit potíže pacienta s klinickým lékařským vyšetřením případným rtg nálezem a laboratornémi výsledky pro stanovení správné léčby pokud je potřeba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: