Marfanuv syndrom - vyšetřeni srdce

Dobry den. Muj lekař ma podezřeni na marfanuv syndrom, jelikož jsem hodně vysoky asi 195 cm a važim 61 kg. Mam nizky krevni tlak. Odeslal mě na vyšetřeni srdce. Vysledky z kardiologie: Srd. odd. nezv. LK bez hy stěn. Synerg. a vydatny kom. stah s EF LK z 4D 68%. Ascend. Ao nedilat. Ao 3cipa, jemna, bez stenozy, stop. Ao reg do LVTO intermit. razu. Pv s ACT 119 msec, I.typ prutok. systol. křivky. Mi jemna, neni prolaps cipu, elongace před. cipu Mi chlopně, E/A 1, S/D 1. Mi reg. uzce podel zadni stěny do 1/3. TRi reg. do 1/3 uzkym centralnim jetem, s MPG 10 torr. Kom. septum celistve. Sinove septum velmi jemne, intaktni. Perikard bpn. RÉ: Srd. dutiny nedilatovany. LK dobre glob. systol. - diastol. fce. Elongace předniho cipu Mi chlopně, bez prolapsu, Mi reg. I. st., TRi reg. I. Bez zn, PH (= plicni hypertenze). Srd. přepažky intaktni. Ascend. Ao nedilatovana. vs nelze vyloučit susp. postrevmat. Chlopenni reg. nalez na chlop. ustich,. apc. anamn stp Te mezi 6 - 7 rokem ORL Zajimalo by mě o jakou vadu se z nalezu srdce jedna a jestli to je važne. Take by mě zajimalo, jestli se z tohohle nalezu da odvodit, že mam marfanuv syndrom. Lekařka z kardiologie mi tvrdila, že podle nalezu žadny marfanuv syndrom nemam, že nemusim mit strach. Děkuji moc za zodpovězeni meho dotazu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Milane. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Příčin "hubenosti" může být celá spousta a fakt, že měříte 195 cm, je třeba posuzovat s ohledem na výšku Vašich rodičů a se znalostí toho, jak probíhal Váš růst v dětství a v pubertě. Nelze to tedy samo o sobě hodnotit jako zdravotní problém. Marfanův syndrom (a příbuzná onemocnění postihující pojivovou tkáň) je stav s celou řadou projevů, mezi které patří i ty cévně-srdeční, proto by echokardiografické vyšetření mělo být součástí postupu diagnostiky, nález na echu ale nemůže tuto diagnózu definitivně potvrdit ani vyloučit. Váš nález žádný významný problém neukazuje, nejsou přítomny odchylky svědčící pro již existující následky Marfanova syndromu (např. rozšíření aorty), elongace cípu Mi chlopně by sice mohla být s nemocí v určité vazbě, jde ale o nález přítomný u celé řady zcela zdravých osob. Echo tedy diagnózu Marfanova syndromu nepodporuje, ale nevylučuje. Je třeba to řešit s tím lékařem, který zná Váš zdravotní stav celkově a dokáže tedy "mozaiku" příznaků příslušně poskládat. Definitivní diagnóza se pak stanovuje v tomto případě genetickým vyšetřením.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: