Markery, mám se obávat?

Dobrý den, mám následující dotaz. Dnes mi byly sděleny tyto výsledky vyšetření krve: Trombocytemie, leukocytosa dále vysoké CEAQ a CA 19-9 onkomerker. Mám strach CT kolonoskopie mě čeká až za měsíc a termíny jako onkomarker si snadno vygoogluji. Ptám se Vás musí se nutně jednat o nádor? Je to velmi špatné? Urologické vyšetření - bez nálezu Neurologické vyšetření – bez nálezu RDG páteře – bez nálezu Sono Játra, slezina, obě ledviny obvyklého tvaru, velikosti, lokalizace, bez ložiskových změn. Pankreas nerozšířen, s obvyklou echogenitou. Lůžko žlučník prázdné. Žlučovody štíhlé, vena portae vloně průchodná. AA obvyklé šíře a po bifurkaci. Termín. Ileum beze změn. Důvod návštěvy lékaře – bolest v zádech, v levém boku a pocit táhnutí při poloze v leže na pravém boku. Bolest pánev a levých žeber při ležení na levé straně, nelze se předklonit. Gastro odborník nejprve příčinu ve svém oboru vyloučil a odkázal na ortopedii, po dnešních krevních výsledcích za měsíc CT kolonoskopie. Úbytek na hmotnosti za 6 měsíců žádný. Nevolnost – ne, krev ve stolici po papírkovém testu negativní. Nevolnost od žaludku ne, žloutnutí – ne. Teploty - ne. Ptám se Vás pane doktore jestli si mám rovnou chystat závěť a co by to mohlo být? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je škoda, že jste neuvedl hodnoty bílých krvinek a destiček (tromocytemie a leukocytoza), ani výši onkomarkerů... To by mohlo také něco napovědět. Obecně se u Vás jedná o podezření na nějaký nádor v těle a těmi všemi možnými vyšetřeními se lékaři snaží najít zdroj. Zobrazovací vyšetření zatím bez nálezu (což je na jednu stranu příznivé), ale odběry něco naznačují... Na druhou stranu zrovna u onkomarkerů se zjišťuje hlavně pohyb v rozmezí více odběrů, jeden odběr zvýšených parametrů nemusí nutně znamenat, že máte v těle nádor (pokud nejsou hodnoty několikanásobně překračující normální rozmezí). Ani Vaše subjektivní potíže výrazně neukazují na jasný nádor. Takže je určitě potřeba zbystřit (o nějakou dosud nerozpoznanou chorobu se jednat může), ale není ještě všechno ztraceno, závěť zatím psát nemusíte. Vyčkejte CT kolonoskopie, bylo by vhodné ještě udělat detailní analýzu krevního obrazu včetně diferenciálního obrazu bílých krvinek (pokud nebyl dělán), možná by stálo za to nechat si udělat i scintigrafii skeletu, pokud na CT kolono nic nebude.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: