Metotrexát, sklerodermia

Dobrý deň, mám 17rokov a pred rokom mi diagnostikovali lokálnu skleromermiu. V decembri minulého roka ma začali liečiť metotrexátom. 10mg v jeen den do týždna... po pol ročnej kontrole som pani doktorke povedala aké som mala problémi : búšenie srdca, zastavil sa mi menštruačný cyklus a bývalo mi zle. Lekárka zhodnotila že liečbu znášam dobre a podotkla že zastavenie cyklu nemám z metotrexátu (moja gynekologička tvrdila opak) lekárka sa rozhodla že liečbu potiahneme ešte polroka. opäť sa mi zastavil cyklus a nedávno som si všimla že sa mi urobili nové fľaky na nohe... takže mi metotexát šírenie choroby nezastavil? je to možné? aké sú možnosti daľšej liečby? počula som že metotrexát sposobuje neplodnosť, je to pravda? budem môcť mať deti? dakujem za odpoveď

Odpověď odborníka:

Metrotrexat je cystostatikum a imunosupresivum, takže může mít i vážnější nežádoucí účinky. Ale ve srovnání s dalšími léky, které se v této indikaci používají, je ještě relativně šetrný. Nicméně pokud tato léčba nedokáže zastavit zhoršování choroby, je třeba zvolit jiný postup. Např. kombinace s Prednisonem .

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: