Migréna, závratě

Dobry den, nejdriv nastinim svuj zdravotni stav... Je mi 17 let, beru antikoncepci uz pres rok se kterou jsem mela vzdy problemy.. Klasicke "prasky" mi delali strasne zle od zaludku, proto jsem presla na antikoncepcni naplasti Evra. Nasledne se obevili strasne migreny(zvraceni, rozmazane videni- proste hruza) pres vsechny mozne druhy antikoncepce jsem skoncila s leky na migrenu.Po porade s lekarem (neurologem, ktery rekl ze antikoncepci to neni) ted pouzivam zase naplasti Evra. Dale jsem uz tak pul roku, mozna i rok "stale nemocna" ... Porad proste neco... Chripky, zanety dutin, kazdou chvili antibiotika...Po vsech moznych krevnich testech my byla zjistime mutace v genu MTHFR ( jestli se jedna primo o hyperhomocysteinemii jeste nevim, to se bude jeste zjistovat) ... Moje lekarka se mi ovsem temer vysmala kdyz sem za ni s temito vysledky prisla... Pry mi to zadne problemy zpusobovat nemuze.. dale mi k tomu ani nic nerekla...Uz jsem zoufala a nevim co mam delat, je mi neustale zle a vsichni lekari jakoby mi to nechteli verit... Vzdy udelaji max nejake testy a kdyz se nic neprokaze neresi to.. V 17ti letech jsem prakticky vyrazena z bezneho zivota, vetsinu dni zvladnu jit do skoly, pak domu a jen spat... Ze vseho jsem vycerpana a zadne dalsi aktivity pro me momentalne nepripadaji v uvahu...jsem schopna spat i 15 hodin denne... Nevite jak by se dali vyresit moje problemy aby mi bylo aspon trochu lepe? ... A ted hlavni duvod proc pisu... Dnes v noci sem mela jakysi zachvat ... Bylo mi najednou strasne zle od zaludku, hlava se mi strasne tocila (nejvic kdyz jsem si lehla a zavrela oci), mela sem pocit jak na horske draze a od loktu dolu sem ztratila cit v rukou... Strasne me to vydesilo... Ten nejhorsi stav trval tak 10minut, ale hlava se mi tocila dlouho a nakonec jsem usnula v sede, uplne vycerpana... Nevite co to mohlo byt? ... Jsem moc vdecna za kazdou radu a omlouvam se za dlouhy sloh, je toho hodne a nevim co s cim souvisi nebo nesouvisi... Dekuju moc za kazdy nazor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k závratím - podobný obraz může udělat benigní poziční paroxysmální vertigo, to je způsobeno onemocněním vnitřního ucha. K migréně - z vašeho popisu nevyplývá, zda migrény ještě máte. Pokud ano, jistě je vhodné vysadit hormonální antikoncepci. tato mlže migrénu často zhoršovat. Tím spíše, pokud máte potvrzeno MTHFR. zvláště pokud je spojena s hyperhomocysteinemií, může zvyšovat riziko mozkové příhody, a riziko se zvyšuje dále tehdy , pokud byste měla migrénu s aurou .

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: