Migréna, tia

Příjemný den, promiňte, že ruším. Dovoluji se Vás dotázat, zda mohu jako laik sám na sobě odlišit, kdy můj občasný nepříjemný stav odpovídá migréně s aurou a kdy už TIA. S TIA už jsem byl dvakrát v nemocnici. Léčím se s vysokým tlakem, přijímám tabletky na ředění krve. Přesto se mi nepříjemné stavy, jako rozmazané vidění, brnění ruky, jazyka, rtů, patra cca 1x za půl roku vracejí. Trvání je cca od 30 min do jedné hodiny, pak se příznaky zvolna vytrácejí a přichází bolest hlavy a očí. Vlastně se na tu bolest vždy těším, protože vím, že se blíží konec nepříjemného. Moc děkuji, mějte hezký den, mz

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud příznaky (porucha visu, brnění, někdy i oslabení či porucha řeči) trvají do 60 minut a rozvine se po nich bolest hlavy, jedná s největší pravděpodobností o migrénu s aurou. Pokud příznaky přetrvávají déle něž hodinu a méně než 24 hod, může se jednat o TIA - transitorní ischemická ataka. s pozdravem dr. Paseková

MUDr. Eva Paseková
MUDr. Eva Paseková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: NEUROLOGIE - EEG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
10 zajímavostí o alergii na mořské plody
Články: 10 zajímavostí o alergii na mořské plody
Tahle přecitlivělost patří...
Srdce
Články: Srdce
Starověk spatřoval v srdci...
Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Tlukot srdce: Na čem závisí jeho rychlost?
Články: Tlukot srdce: Na čem závisí jeho rychlost?
Faktorů ovlivňujících...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: