Mikroadenom hypofýzy

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně mikroadenomu hypofýzy a jeho léčbu. Před 3 měsíci mi byla zjištěna epilepsie, byla jsem poslána na magnetickou rezonanci, kde mi byl zjištěn mikroadenom hypofýzy o velikosti 5x5mm, stopka hypofýzy doleva. Minulý měsíc jsem byla na vyšetření na endokrinologii a všechny hormony mám v pořádku, adenom je tudíž hormonálně neaktivní. Má lékařka mi řekla, že se to nějak neléčí, neudělala ani žádné krevní testy (krevní obraz atd.), prý stačí až MR za rok. Opravdu se s tím nic nedělá? Mám strach, aby to nedělalo problémy. Už teď mám bolesti hlavy, závratě atd. Na otázku, zda nemůže být adenom náhodou zhoubný mi jen řekla, že "prý" nebývá a tím to bylo vše skončeno. Ale ten pocit, že mám něco v hlavě, pořád na to myslet, jak se to může vyvíjet...a čekat rok...

Odpověď odborníka:

Mikroadenomy se léčí (ozáření, gama nůž, operace) jenom v případě, že působí obtíže zvýšnou produkcí hormonů, nebo rychle rostou. Jinak se opravdu pouze sledují.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: