Močovy mechyř

Chtela bych poradit co mam delat, strasne me bolel levy bok a bricho takze jsem navstivila praktickeho lekare ted me poslal na odbery krve a na urologii dnes rano jsem tam sla urolog mi nasel v moci nejaky zanet delal mi ultrazvuk a taky ultrazvuk mocoveho mechyre nevim jestli to je normalni ale pritom me to strasne stipalo a bolelo tak ze me slo slyset az na chodbu kdyz jsem prisla domu chtelo se mi strasne curat kdyz jsem sla na wc tak me pro moceni strasne moc stipalo a do ted kdyz jdu na zachod tak to strasne stipe pali a je to velice neprijemne a mam krev na papiru nevim co delat mam strach nemuzu curat a neda se to vydrzet Moc Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Moniko.
Podle toho, jak líčíte problém, jde s největší pravděpodobností o infekční zánět močového měchýře. Ten se projevuje právě výrazným pálením při nebo krátce po močení, bolestmi v podbřišku, nutkáním na močení a častým močením, v moči či na papíru může být krev, moč může být zkalená nebo zapáchat. Zejména u žen je to poměrně běžná, i když značně nepříjemná záležitost. Urolog i ultrazvukové vyšetření byli na místě, i když si s problémem může poradit i praktický lékař. Bohužel z Vašeho dotazu nevím, jestli Vám lékař předepsal antibiotika. Zánět močového měchýře se totiž léčí právě antibiotiky po dobu 5-7 dnů, antibiotika je nutná nasadit co nejdříve a zpravidla rychle zabírají - účinek by se měl dostavit do 2-3 dnů. Dále Vám lékař může předepsat léky či kapičky proti bolesti a řezání, např. Algifen, který lze užívat v dávce 10-20 kapek až 3x denně a přinese okamžitou úlevou. A pak jsou tu staré dobré osvědčené rady našich babiček - co nejvíc pít (klidně 3-4 litry denně, máte-li zdravé ledviny a srdíčko) a udržovat se v teple. Pijte opravdu hodně, můžete si v lékárně koupit urologický nebo brusinkový čaj, ale v principu pomohou jakékoliv (nealkoholické) tekutiny. Je také vhodné několik dnů sexuální abstinence.
Pokud by zmíněná léčba do 2-3 dnů nezabrala, pak je nutné další vyšetření včetně odběru moči, aby se zjistila přesná příčina obtíží. Někdy bakterie mohou odolávat těm antibiotikům, které se na začátku nasadí "naslepo", a pak je nutné nasadit antibiotika cíleně dle výsledku mikrobiologického vyšetření moči.
Dále píšete, že Vás píchalo v levém boku. Mohlo se jednat o močový kamínek, který se nacházel v ledvině nebo močovodu. Ten mohl klidně projít ven (což by právě způsobilo onu krutou bolest) a tudíž se jeho přítomnost zpětně nedá zjistit. Přítomnost kamínku a zánětu spolu může souviset. Pokud se již nebudou potíže opakovat, pak není co řešit. Pokud by se však potíže (jak bolest v boku, která může mít charakter až velké, svíravé, nárazovité bolesti, tzv. koliky, tak záněty močového měchýře) vracely, je nutné zopakovat urologické vyšetření - kamínek totiž může být v močových cestách stále přítomen, a pak urolog dle jeho velikosti a umístění rozhodne o dalším postupu.
Bolest v boku by také mohla být příznakem zánětu ledviny. Ten však již bývá zpravidla spojen s vysokými horečkami, o kterých nepíšete. Léčil by se také antibiotiky, jelikož je to ale již vážnější stav než samotný zánět močového měchýře, užívají se antibiotika ve vyšších dávkách a delší dobu, např. 14 dnů.
Pokud jsou při příslušné léčbě Vaše potíže pryč, ničeho se neobávejte. Je to skutečně běžná věc, zánětem močového měchýře trpí přibližně jedna z pěti žen za rok, takže je to po nachlazení a chřipce jedno z nejčastějších onemocnění.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: