Močový měchýř

Dobrý den, o prázdninách jsem prodělala zánět močového měchýře (opakují se jedenkrát za rok). Od té doby ale nemám klid, mám neustálé bolesti měchýře, od září beru Uroxal na jeho zklidění. Když ale vysadím, objeví se bolesti jako při zánětu s tím rozdílem že močení je v pořádku. Prosím jak postupovat, připadá mi že už mi doktor bolesti nevěří.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. I když jde o nepříjemnou záležitost, není zánět močových cest u ženy v produktivním věku prodělaný přibližně jednou ročně nic výjimečného. I potíže přetrvávající po adekvátní léčně uroinfekce vídáme v praxi často. Může jít o nedoléčenou infekci, infekci, která se vrátila, či novou infekci. Často je ale infekce vyléčena či se nedaří diagnostikovat a původ potíží je nejasný. Může jít o důsledek zánětu - zánětem poškozené a podrážděné sliznici přeci jen nějakou dobu trvá, než se dostane do původního stavu (může jít i o týdny, měsíce spíše výjimečně), může být nějakým způsobem ovlivněna funkce hladké svaloviny močového měchýře či močových cest. Uplatnit se může třeba i psychika. Hovoříme o tzv. uretrálním syndromu, typický je hlavně u mladých žen. Pokud nebylo provedeno, doporučila bych kontrolní urologické vyšetření. Bylo by vhodné zkontrolovat močový sediment a odeslat moč na kultivační vyšetření k vyloučení infekce. Kromě běžných infekcí může být na místě vyloučit i některé další infekce, např. chlamydie (k jejich detekci nestačí běžně odebraná moč, je nutné provést stěr z močové trubice), příp. viry ad. Součástí urologického vyšetření může být tzv. kalibrace uretry (měření průměru močové trubice), neboť někdy podobné potíže mohou souviset se zúžením močové trubice po opakovaných zánětech. Pokud je vyloučena aktivní infekce a potíže trvají, doporučují se podpůrná opatření: především dostatečný příjem tekutin, bránit prochladnutí, nošení prodyšných oděvů a prádla, někdy pomůže dočasné vynechání pohlavního styku, adekvátní hygiena všeobecně a po sexu obzvlášť (vymočení po sexu), pravidelné vymočení se (nezadržování moči). Lze zkusit preparáty obsahující extrakty z kanadské brusinky, či další přípravky doporučované k prevenci infekcí močových cest s obsahem např. manosy nebo enzymů. Určitý vliv mohou mít i laktobacily užívané celkově, ev. vaginálně. Ve vleklých případech se zkouší imunostimulace (Uro-Vaxom) či celková enzymoterapie (Wobenzym, Phlogenzym). Zajděte také na gynekologii, u žen mohou problémy gynekologické a urologické souviset nebo být zaměňovány. Doufám, že se Vaše potíže brzy upraví. BoleChápu Vaši rozladěnost z této nepříjemné situaci. Močová infekce u mladých žen není nic výjimečného, a častým vyvolávajícím momentem může být právě pohlavní styk. Rovněž opakující se infekce nebo potíže přetrvávající i po úspěšném vyléčení infekce jsou relativně časté. Z toho, co píšete, se zdá, že kolegové postupovali velmi pečlivě, a já Vám bohužel takto po internetu více nepomohu, tak jen pár poznámek. Hodnota 12 erytrocytů je jen lehce zvýšená, téměř v normě, a nesvědčí pro zánět či infekci - tady by se hodnoty pohybovaly v řádu desítek či spíše stovek. Rovnež souhlasím tím, že onemocnění ledvin je nepravděpodobné, navíc by nevysvětlovalo svědění. Snad bych doporučila ještě zopakovat gynekologické vyšetření vč. výtěru z pochvy na kultivaci (možná již učiněn byl, ale z Vašeho dotazu to není zřejmé). Jelikož popisujete svědění i v oblasti konečníku, rovněž by nebylo od věci provést výtěr z konečníku a odeslat stolici na kultivační a parazitologické vyšetření, příp. provést vyšetření konečníku a okolí pohledem a pohmatem. Příčinou podobných potíží by teoreticky mohla být drobná trhlinka či hemorhoid (to jsou stavy velmi časté), ev. třeba parazitární střevní onemocnění. Toto vyšetření může provést kupř. Vás praktický lékař, ev. gynekolog. Váš stav ale jistě může mít různé příčiny. Jak Vám již sdělil zmíněný profesor urologie, podobné problémy mohou přetrvávat ještě relativně dlouho po prodělaném zánětu, i když infekce již dávno není přítomna - prostě nějakou dobu trvá, než se zánětem narušené sliznice dostanou do původního stavu. Vliv psychiky je také nezanedbatelný, mohou se ale uplatnit i jiné změny - např. hormonální, endokrinologické aj.... To, zda provést cystoskopii, určitě není jednoznačné a je to otázka názoru konkrétního lékaře. Jelikož máte negativní cytologii a jen hraničně zvýšený počet červených krvinek v moči, já osobně bych spíše s provedením cystoskopie vyčkala a přistoupila k ní, pokud by v moči přítomnost červených krvinek trvala (tedy nutno opakovaně provést vyšetření moči na sediment, nikoliv pouze papírkem). Neobávala bych se špatného výsledku cystoskopie, ale spíše toho, že Vám vyšetření dále podráždí sliznici močových cest a problémy zhorší. Asi mě přiřadíte k zástupu těch neosvícených lékařů, kteří se podivují, proč nemáte sex. Sama píšete, že potíže se mírní a jsou jen občasné. Co Vám tedy brání v tom mít sex alespoň v době, kdy potíže nemáte? Strach, že se Vám to vrátí? Jiné? Samozřejmě se nelze do ničeho nutit, ale myslím, že pokud budete chtít a nebudete se bát (jistě chápavému) partnerovi sdělit své obavy a pocity při sexu, není snad důvod se pohlavnímu styku bránit. Možná situaci pomůže použití dostatečného množství lubrikačního gelu. Ani v případném těhotenstvé já osobně problém nevidím, někdy dokonce těhotenství různé problémy vyřeší. Můžete také zkusit některé rostlinné léčivé přípravky, které pomáhají při močových infekcích a podobných stavech - např. brusinky, Rowatinex aj. Určitě je vhodné hodně pít a vyhýbat se příliš kořeněným a dráždivým potravinám. Věřím, že potíže v dohledné době ustoupí. S podravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: