Mohou to být kvasinky?

Je mi 21 let a do loňského června jsem neměla žádné gynekologické potíže. Loni jsem nejspíš prodělala nějaký poševní zánět, který se mi podařilo vyléčit. Od té doby mě ale často trápil výtok a svědění, kterému má gynekoložka nepřikládala váhu. Po nějaké době se svědění zmírnilo, až přestalo, výtok mě trápí dál. Pár dní až týden po menstruaci mám od výtoku pokoj, poté se pomalu objevuje a posední týden před menstruací už mívám výtok celkem hojný. V okolí poševního vchodu se objevují bílé kluzké hrudky, zevnitř pochvy se mi podaří vytáhnout i prst plný hustého bílého, až hrudkovitého výtoku. Několikrát jsem si všimla i při sexu, že partner má po vytažení penisu ze mě několik hrudek na penisu. Samotný výtok bych tolik neřešila, když nesvědí, ale mám pocit, že to má něco společného i se špatným zvlhčením při sexu nebo masturbaci, i když jsem hodně vzrušená. Používám lubrikační gel, pohlavní styk je pro mě stejně nepříjemný až bolavý. Proto bych se chtěla zeptat, zda je možné, že mě trápí kvasinky či jiná mykóza, aniž bych pociťovala svědění? Slyšela jsem o bylinném vaginálním tělísku Scarlett, mohlo by mi pomoci? Moc děkuji za odpověď, Petra

Odpověď odborníka:

Milá Petro, výtok, který popisujete je typický právě pro kvasinky. Při opakované kvasinkové infekci se také snižuje zvlhčení pochvy a problémy při pohlavním styku jaké popisujete s tím souvisí. Vaginální tělísko Scarlett můžete určitě vyzkoušet. Zatím s ním zkušenost nemám ani osobní, ani z praxe, ale určitě vám neuškodí. K tomu je vhodné dodržovat určitá preventivní opatření po vyléčení akutního zánětu, aby se pořád nevracel. K zaléčení akutního zánětu jsou vhodná antimykotika (Canesten, Candibene, Clotrimazol, Klion D, Macmiror …). Některé jsou volně prodejné, některé na recept. Začla bych volně prodejným třeba Canesten – jsou zaváděcí tabletky a krém. Je nutné dodržet délku léčby a nepřestat používat krém hned po vymizení výtoku. Léčit se vždy musí i partner, protože u mužů se kvasinky většinou nijak neprojeví, ale na ženu je neustále přenáší a ta má pak opakované mykózy. Partner se musí léčit také po dostatečně dlouhou dobu, třeba Canesten krémem mazat 2-3x denně po dobu 2-3 týdnů. Na zmírnění svědění a výtoku je výborný bílý jogurt, který se může nanášet jak na pohlavní orgány, tak do pochvy. K dalším preventivním opatřením u žen patří omezení intimní hygieny, aby se kůže a sliznice pochvy dokázali samočistit a obnovovat, takže doporučuji pouze sprchu a to nejlépe obden a na intimní partie používat specielní přípravky (př. Lactacyd). Spodní prádlo by mělo být prodyšné, nejlépe bavlněné a nevhodná jsou tanga. Doporučuji i změnu stravy s omezením cukrů, doplnění probiotik (jogurt, jiné mléčné výrobky, nebo tabletová forma), omezení stresu a dostatek pohybu – musí se celkově posílit imunitní systém. Dobré zkušenosti jsou i s dlouhodobým užíváním výtažku hlívy ústřičné. Pokud se vám kvasinkový výtok opakovaně vrací, tak je vhodné udělat u gynekologa jak výtěr na určení druhu kvasinky, tak celkové vyšetření třeba na poruchu imunitního systému, či poruchu vstřebávání cukrů (při cukrovce může být jediným příznakem právě opakování kvasinkových infekcí). Vyšetření na cukrovku by měl podstoupit i váš partner. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x